23 Nis 2015

23 Nisan ve Marsmallow

marsmallow nasıl yapılır

'Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan..'

Bir gün 23 Nisan için çocuklara özel bir tarif yapacaksın deseler gülerdim. 23 Nisan denince aklıma stadyum gelir. Küçük bir şehirde ve çok fazla nüfusu olmayan bir okulda okuyunca her resmi törene okulca katılırdık. Bu durumdan rahatsız mıydın diye sorarsanız pek rahatsız olduğumu söyleyemem. Tüm ortaokul yaklaşık 100 kişi filan genelde alışık olmadığımız bir şekilde siyah ayakkabı giyip stada kadar yürürdük, yol boyunca espiriler havada uçuşur, stada girince ciddiyetin hakim olması gerekirken yüzlerimiz ciddi görünse de yaklaşan öğle yemeğinde ne yesek, hangi dönercinin yolunu tutsak diye sohbetlere başlardık. 20 kişi dönerciye girdiğimizde aşırı yoğunluk oluştuğu için tüm siparişler birbirine karışırdı. Yemekten sonra tatlı ihtiyacını gidermek için gidilen künefecide de durum pek değişmez siparişlerin hepsi bir örnek gelir ve kahkaha tufanları koptuğundan künefecinin sahibinden sert uyarı gelirdi.


Aradan çok zaman geçmiş 23 Nisanı kutlamayalı uzun zaman olmuş.

marsmallow nasıl yapılır


Bugün hem çocukların hem de içindeki çocuğu kaybetmeyen takipçilerimin 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamak için marshmallow yaptım. Farklı renklerde yapmayı düşündüğüm marshmallow'lara gıda boyası katmayı da denedim fakat boya kullanmak istemeyenler için safranlı (sarı renkte), vişneli (pembe renkte) ve matcha'lı (yeşil renkte) marsmallow yaptım. İstediğiniz her renkte yapmak mümkün, dilerseniz doğal renklendiricileri kullanabilir dilerseniz de gıda boyalarından yararlanabilirsiniz. 


marsmallow

Bugun bembeyaz vanilyalı marsmallow tarifini paylaşıyorum, ilerleyen günlerde matcha'lı, vişneli ve safranlı marsmallow tariflerinide sizlerle paylaşmayı planlıyorum.

Tarif : kitchenfrau.com'dan alınmıştır.

MARSMALLOW  TARİFİ

- 25 adet marsmallow için

Malzemeler
  • 2 su bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker (413 gram)
  • 1/2 su bardağı su (120 ml)
  • 7 gram jelatin (2 yaprak jelatin)
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • Bir tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 damla zeytinyağı
Yapılışı 
  1. 15*15 santimlik kalıba yağlı kağıt yerleştirilir. Yağlı kağıt serildikten sonra 1 damla zeytinyağı damlatılıp fırça ile yağlı kağıda sürülür.
  2. 1 tatlı kaşığı pudra şekeri yağlı kağıdın üzerine serpilir.
  3. Jelatin küçük bir kaseye konup üzeri su ile örtecek şekilde suyla doldurulur.
  4. Orta boy bir tencereye toz şeker ve su konup tel çırpıcı ile çırpıldıktan sonra hızlı ateşe alınır. 2 dakika hızlı ateşte şeker eridikten sonra sudaki jelatin suyu süzülerek tencereye aktarılır.(jelatini avucumuzun içinde hafifçe bastırarak suyunu süzebilirsiniz)
  5. Şekerli karışıma jelatin ilave edildikten sonra tel çırpıcı ile karıştırılır ve hızlı teşte süt beyaz renk alıp kabarana kadar 4-5 dakika daha pişirilir.
  6. Karışım ateşten alınarak  tuz ve vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp karışıma ilave edilip karıştırılır ve 20 dakika soğumaya bırakılır
  7. 20 dakikanın sonunda karışım 7-8 dakika mikserde en hızlı devirde hacmen en az 2 katına çıkana kadar çırpılır.
  8. Çırpılan marsmallow yağlı kağıdın üzerin dökülüp üzeri hafifçe düzeltilip en az 1 saat dinlendirilip servis edilir. Dinlendirme süresi uzadıkça marsmallowlar daha kıvamlı olmaktadır. (karışım kalıp kullanmadan direk yağlı kağıdın üzerine de dökülebilir, kalıp kullanarak tüm parçaları aynı kalınlıkta olmasını sağlamaktayız)
  9. Dinlenen marsmallowu 3 er santim kalınlığında 5 şerit olacak şekilde kesiyoruz.(her şeridi kestikten sonra bıçağı temizleyip diğer şeridi kesiyoruz ( bıçağı temizlemezsek düzgün bir kesim olmayabiliyor)
  10. Kestiğimiz şeritlere dik şekilde 3 er santim ara ile kesip marsmallowa kare şekiller veriyoruz.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder