9 Oca 2015

Narlı Sorbe


Çocukların, büyüklerin ve her yaştan insanın en sevdiği dondurma çeşitleri sanırım antepfıstıklı, vanilyalı, çikolatalı, çileklidir. Hiç dondurmacıya gidip 2 top narlı dondurma isteyen çocuğa rastladığımı söyleyemem. Benim de narlı dondurma ile tanışmam 20'li yaşlarımda oldu ve  gerçek nar suyuyla yapılanın tadından bir daha vazgeçemedim.


Daha önceki Narlıve Toblerone'lu tart tarifimde kış aylarının en sevdiğim meyvelerinden biri olan nardan bahsetmiştim. Hangi tarifi denesem, 'acaba bunun narlısı olur mu, olursa nasıl olur' diye düşünmeden edemez oldum. Arkadaşlarıma mandalinalı sorbe yaparken narlı sorbe denemeye karar verdim.


Kış aylarında çok fazla dondurma tüketilmese de bence ağır bir yemeğin üzerine bir top sorbe veya dondurma hem tatlı ihtiyacını karşılıyor hem de insanın midesini ferahlatıyor. Ben de hem tatlı hem de ekşi narları karıştırarak tatlı-ekşi bir sorbe yaptım.

Ankara'nın ayazında üniversiteden çıkıp eve gittiğim yolda karşıma çıkan 'taze nar suyu sıkılır' yazısına kapılıp aldığım buruk ve acı tada sahip nar suyundan sonra narın asla ve asla makinede sıkılmamasının gerektiğine karar vermiştim. Çünkü nar, makinede sıkıldığında içindeki beyaz zarlar ve kabuğunun tadı suyuna geçiyor ve buruk-acı bir tat oluşuyor. 

Peki narın suyunu nasıl sıkmalıyım? Çok farklı fikirler olsa da pratik bir yöntemini bulabildiğimi söyleyemem. Ben, önce narların üst kısmını kapak gibi kesip açtım, bıçakla narın damarlarına göre 4-5 parçaya ayırıp tüm taneleri ayıkladıktan sonra narları büyük bir kaba koydum. Daha sonra bir bardak veya sert bir ekipman yardımıyla narların üzerine bastırarak sularını çıkarttım. Yöntemim biraz ilkel gibi görünse de narın gerçek lezzetini elde etmemi sağladı.



NARLI  SORBE  TARİFİ

- 600 gram

Malzemeler
  • 2,5 su bardağı nar suyu (3 adet nar)
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 adet çok tatlı mandalina (clementine)
Yapılışı 
  1. Öncelikle narlar üst kısımdan şapka şeklinde kesilir. Narın damarlarını takip ederek üst kısımdan alt kısma doğru bıçakla derin kesikler atılır. 4-5 kesik atıldıktan sonra nar parçalanır ve taneleri ayıklanır.(damarlarını takip ederek kesikler atmamızın nedeni nar tanelerini parçalamamak)
  2. Tüm narları ayıkladıktan sonra narların üzerine bir bardak ile bastırarak suları çıkartılır. Nar tamamen posa haline gelene kadar bu işlem gerçekleştirilir. (nar çekirdekleri asla ezilmemelidir yoksa acı tad oluşur)
  3. Nar suyu çıkartıldıktan sonra toz şeker ilave edilir. Mandalina suyunu da sıkılıp karışıma ilave edildikten sonra şekerin homojen şekilde karışmasını sağlamak amacıyla 2-3 dakika karıştırılır.
Dondurma makineniz var ise : 
  1. Dondurma makinenizin talimatları doğrultusunda tüm karışımı dondurma haznesine koyup 15 dakika orta devirde karışım yoğunlaşana kadar işledikten sonra karışımı orta boy bir kaba koyup derin dondurucuda 24 saat bekletip servis ediyoruz.
Dondurma makineniz yok ise :
  1. Tüm işlemlerden önce büyük bir kaba buz doldurup üzerine orta boy cam bir kase yerleştirip derin dondurucuda 1 saat bekletiyoruz. 
  2. Derin dondurucudan buzulu kabımızı alıp , buzun üzerindeki cam kaseye karışımı döküp hızlı hızlı tahta kaşık ile 15 dakika güzelce karıştırıyoruz. Karışım bir miktar yoğunlaşınca derin dondurucuda 24 saat dilendirmeye bırakıyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:
Join the discussionNarlı Sorbe