30 Oca 2015

Hamburger


Kim sevmez ki hamburgeri! Küçük bir çocukken hamburger zincirlerini sadece İstanbul'a gittiğimizde büyük bir heyecanla ziyaret eder, bu gezilerin dışında kalan  zamanlarda da  annemin bize evde yaptığı hamburgerleri yerdim. Her perşembe sinemaya giderken annemle babam orada abur cubur yiyecekler yemememiz için, ablam ve bana hamburger yapar, paketlerdi. Film başlar başlamaz büyük bir heyecanla ve kocaman lokmalarla hamburgerleri yer ve filmin ilk yarısında bitirirdik, ikinci yarısını da sanırım 7-8 yaşlarında küçük bir çocuk olduğum için uyuyarak geçirirdim. Aklınıza gelebilecek birçok filmi bu şekilde izledim.


O hamburgerlerin tadı asla unutulamaz. Aslında hamburger serüvenim evde yapılan bu leziz burgerlerle başladı, daha sonra birçok farklı yerde farklı tattaki burgerleri deneme şansım olsa da evde yapılanların tadını hiçbir yerde bulamadım. Sanırım içinde sağlıksız birşey olmadığı için çok lezzetli oluyorlar. Son 2 yıldır burgerleri mangalda yapmaya başladık, alevli ızgarada orta pişmiş etlerle yapılan burgerin tadı tarif edilemez güzellikte. Etlerin üzerine konulan cheddar peyniri, biraz bacon ve taze hamburger ekmeği tadını daha da güzelleştiriyor.. İnsan başka ne ister ki... Biraz hardal ve karamelize soğan da eklendiğinde sanki cennette gibi hissetmemek elde değil.

HAMBURGER  TARİFİ

- 4 kişilik

Malzemeler
  • 800 gram kıyma et (dana kaburga , kullandığınız et miktarı tercihinize göre azaltılabilir )
  • 3 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 su bardağı kaynar su
  • 2 adet orta boy domates
  • 4 dilim chedar peyniri
  • 4 yaprak kıvırcık marul
  • Hardal
  • Ketçap
  • 4 adet hamburger ekmeği
Yapılışı
  1. Soğanları soyup ortadan ikiye bölüyoruz ve 2mm kalınlığında yarım daireler şeklinde doğradığımız soğanları orta boy yanmaz tavaya koyup 2 dakika hızlı ateşte kavuruyoruz. Kavrulan soğanlara toz şekerimizi ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak 5 dakika pişiriyoruz. 5 dakikanın sonunda kaynar suyumuzu ekleyip harlı ateşte su tamamen buharlaşıp soğan yumuşayana kadar 5 dakika daha pişiriyoruz ve pişirme işlemini sonlandırıyoruz.
  2. Etimize tuzumuzu ve karabiberimizi ilave edip güzelce yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz eti 4 eşit parçaya ayırıyoruz. Her bir parça eti elimizle top haline getirip, homojen bir yapıda olmasını sağlıyoruz.
  3. Bir adet büyük boy şeffaf buzdolabı poşetini ortadan kesip açıyoruz. 200 gramlık etimizi ortasına yerleştirip buzdolabı poşetimizin diğer kısmını etin üzerine seriyoruz ve ete dokunmadan naylonun üzerinden ete yuvarlak şekil veriyoruz. Eti 12 santim çapında yuvarlak şekilde açıyoruz. Tüm etlere bu işlemi uyguluyoruz.
  4. Büyük boy yanmaz-yapışmaz tavamızı hızlı ateşte ısıtıyoruz. Isınan tavaya etlerimizi atıyoruz, ben orta pişmiş sevdiğim için etin her iki yüzünüde 2'şer dakika pişirdim. (Eti çok pişmiş seviyorsanız, her yüzünü 4'er dakika pişirebilirsiniz.)
  5. Ekmekleri ortadan ikiye bölüyoruz. Ekmeğin tabanına 1 çay kaşığı hardal sürüyoruz, üzerine bir yaprak marul koyup etimizi yerleştiriyoruz.
  6. Etin üzerine peynirimizi yerleştirip, 1 tatlı kaşığı ketçabımızı peynirin üzerine sürüyoruz.
  7. Karemelize soğanımızdan 1 çorba kaşığı ilave ediyoruz, en son 2 dilim domateside yerleştirdikten sonra ekmeğin üst kısmını da yerleştirip servise hazır hale getiriyoruz. 4 burger içinde bu işlemi uyguluyoruz.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder