13 Mar 2014

Antep Fıstıklı Dondurma


Hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde gittiği bu günlerde serinlemek için güzel bir dondurma tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarifi pierre hermenin app stordan indirdiğim uygulamasından aldım. Tarifte antep fıstığı ezmesi kullanılmıştı ben tarifi fıstık ezmesi yerine direk toz fıstık  ile yaptım. Dondurma makinesi kullanılmadan çok pratik bir sakilde uygulanilabilen bir tarif.




Eskiden yollarda kağıt helva alip tüketenleri görünce çok garipserdim , kağıt helvayı pek sevmezdim. Yıllar sonra maraş dondurmasını kağıt helvanın arasında sipariş eden annemin dondurmasının tadına baktigimda kağıt helvaya bakisim tamamen değişti. Arasına dondurma konulma kağıt helva inanılmaz güzeldi. Dondurmanın yumuşaklığı kağıt helvanın gevrekligi her ısırıkta insani bastan çıkartmaya yetiyordu.





Tarif  Pierre Herme nin ipad uygulamasındaki tariften adapte edilmiştir.

Malzemeler 
  • 350 gram sut 
  • 35 gram sut tozu (süt tozu tüm marketlerde kahve kreması olarak satılmakta )
  • 2 yumurta sarisi
  • 100 gram krema
  • 100 gram toz antep fıstığı
  • 100 gram toz seker
Yapılısı
  1. Sut , sut tozu ve toz fıstığı tencereye alıp yavaş ateşte 35 derece sıcaklığa gelene kadar karıştırıp ısıtıyoruz. (termometreniz yoksa 2 dakika orta ateşte kalan karışımın 35 dereceye gelmekte )
  2. Krema ve şekeri ekleyip katışımı 40 derece sıcaklığa gelene kadar karıştırıyoruz. ( termometreniz yoksa 1 dakika orta ateşte kalan karisim 40 dereceye gelmekte)
  3. En son yumurta sarılarını karışıma ekleyip karisimi tel çırpıcı ile karıştırarak 85 derece sıcaklığa gelene kadar pişiriyoruz. Karisimin kaynamasını önlemek için yavaş ateşte pişirmek daha iyi bir sonuç vermekte. (termometreniz yoksa yavaş ateşte karisimin kaynamasını önleyerek 8 dakika pişirebilirsiniz.
  4. Daha sonra orta boy bir kaba karisimi dokup 24 saat derin dondurucuda bekletip servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

5 yorum:
Join the discussionAntep Fıstıklı Dondurma

  1. Merhaba tarif için teşekkürler ama daha sonra ne yapılması gerektiğinden ve soğutma aşamasından söz etmemişsiniz tarifi denemek için açtım tereddütte kalıp size yazma gereği hissettim.

    YanıtlaSil
  2. ilginize cok tesekkur ederim 24 saat derin dondurucuda bekletilip servis edilmesi gerekmekte duzelttim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Tahmin ettim ama emin olmak için sordum daha çok tarif paylaşmanız dileğiyle..

      Sil
  3. Ahmet Bey merhaba bir sorum var tarifi ve bloğu şans eseri buldum ve hemen yaptım. öncelikle ellerinize sağlık çok güzel bir site.
    tarif konusunda bir iki sorum var süt tozu bulamadığımdan hazır sahlep (dr.otker olandan 1 içimlik) kattım bir de gene süttüzunun yerine geçsin diye kremayı fazlaca koydum süt tamyaglı birazcık limon rendeledim aroma güçlendirsin di
    ye ve az da kahve attık tat olarak benim çok hoşuma gitti ama o dondurma kıvamına erişemedim dahaçok donmuş/sert buzlu gibi bir karışım oldu. 85dereceye belki tam ulaştıramamış olabilir miyim? ya da neden oldu acaba? baya değiştirmişim gibi aslında şimdi baktım da:)
    gene de önerinizi bekliyorum saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkür ederim , süt tozu deyince insanların aklına çok farklı bir mazeme geliyor sanırım ama , hepimizin bildiği kahvelere lave edilen süt tozlarından kullanabilirsiniz (nestlenin cofimate gibi ) her markette rahatlıkla bununabilmekte. Süt tozunun verdiği kıvamı başka bir malzemeyle tutturmak biraz zor olucaktır bence. Fazla krema koyduğunuzdada donma noktası daha yukselmekte ve kıvamı tutturmak zorlasıyor , burda siz kuru madde oranını azaltıp sıvı malzemeyi attırmıssınız oda kıvamda soruna neden olmuş gibi görülmekte. Süt tozu yerine mutlaka kuru mir malzeme koymalısınız belkı toz fıstığı arttırabilirsiniz.Portakal kabuğu güzel fikir ama ben kahveyi çok sevmiyorum o sizin ağız tadınıza kalmış birsey , keyfinize göre ekleme yapılabilir. Buzlu kıvamın sebebi bence sıvı malzemelerin fazllalığıdır.

      Sil