Uzun zaman önce sizlerle paylaştığım mousse tarıfımı biraz degıştırerek sizler için pasta haline getirdim. Mousse avrupa da çok fazla tüketilen , çok hafif ve insanın tatlı ihtiyacını karşılamak için bence çok iyi bir altarnetif.
Her fırsatta bize hiç bir şey pişirmiyorsun , yarışmalara gıdıyorsun , blogunda tarifler paylaşıyorsun ama yaptıklarını bize hiç ikram etmiyorsun şeklinde sitemde bulunan arkadaşım piyer için çok sevdiği mousse yaptım. Piyer mousse'un altında kek olmasını ve üzerinde ganaj olmasını istedi bende onu kırmadım ve mousse pastanın yapımı için çalışmaya başladım. Daha önce mousse yapmış olsamda bunu pastaya dönüştürmek biraz gözümü korkutmadı desem yalan olur. Mousse ilk yapıldığında biraz akışkan olmakla beraber içine döktüğünüz kalıbın formunu alarak buzdolabında bekledğinde kalıp haline gelebilen bir karışım. Keki yaptıktan sonra aynı kalıba mousse karışımını döktüğümde karışım kenarlardan akabilir diye düşündüm ve onun yerine mutfaktaki malzemeleri kullanarak kendimce bir kalıp tasarladım. Klasik asetat kağıtlarını kekin boyutunda kesip bir çember oluşturdum ve mousse bun içine döküp 12 saat buzdolabında beklettim. Asetatı kaldırdığımda mousse kendi formunu kaybetmeden kaldı ve üzerine ganaj bitter ganaj dökülebilecek kıvamda bir pasta elde ettim.
Pastanın yapımı biraz meşakkatli olsa da yapmaya değer bir pasta oldu. Islak bir kek tabanı üzerine mousse ve en son bitter ganaj , okurken bile ağzınız sulanabilir. Patanın yapımı 1 gün sürsede maalesef tüketimi bir hayli hızlı oldu.
NOT: patanın mousse Tarif ''Dorie Greenspan'ın around my french table kitabından adapte edilmiştir''.
Malzemeler
Kek için :
- 125 gram bitter çikolata
- 125 gram tereyağı
- 2 yumurta
- 35 gram un
- 110 gram toz şeker
- 180 gram bitter çikolata
- 5 yumurta (sarıları ve beyazları ayrı ayrı)
- 1 tutam tuz
- 2,5 çorba kaşığı toz şeker
- 170 gram bitter çikolata
- 120 gram tam yağlı süt
Kekin yapımı
- Fırın 170 derecede çalıştırılır.
- Orta boy bir tencereye 2 parmak su doldurulup orta ateşte su kaynamayacak şekilde altı açılır. Üzerine cam bir kap yerleştirilip içinde çikolata eritilir.
- Eriyen çikolataya tereyağı , yumurta , şeker ve un eklenip tel çırpıcı ile karıştırılır.
- 16 santimetrelik yuvarlak keke kalıbına karışım dökülüp fırında 20 dakika pişirilir.
- Orta boy bir tencereye 2 parmak su doldurulup orta ateşte su kaynamayacak şekilde altı açılır. Üzerine cam bir kap yerleştirilip içinde çikolata eritilir .
- Eriyen çikolatanın altı en yavaş ateşe alınıp yumurta sarıları eklenir ve tel çırpıcı ile güzelce çırpılır. Daha sonra altı kapatılır.
- Tuz ve yumurta akları yoğunlaşana kadar 3-4 dakika çırpılır.
- Yumurta akına şeker eklenip 1 dakika kadar şeker kaybolana kadar çırpılır.
- Tencerenin altı en yavaş ateşte açılır. Yumurta akının 1/4 ü çikolatalı karışıma eklenip spatula ile güzelce karıştırılır.
- Kalan yumurta akını da ilave edip spatula ile yumurta akının havasını almadan çikolata ile karıştırılır.
- Küçük boy bir tencereye 2 parmak su doldurulup orta ateşte su kaynamayacak şekilde altı açılır. Üzerine cam bir kap yerleştirilip içinde çikolata eritilir .
- Sütün üçte biri çikolataya ilave edilir ve spatula ile dairesel hareketler yaparak yarıştırılır.
- Karısıma sütün diğer üçte birlik kısmı ilave edilip spatula ile karıştırılır. El blendrı ile 1 dakika karıştırıldıktan sonra kan süt ilave edilip spatula ile karıştırılır ve patanın üzerine dökülür.
blogunuzu facebooktaki linkten gordum inceledim, hic cafe fernandoyu duydunuz mu:) eda
YanıtlaSilDuydum tabiki cokta beğendiğim bir yazar
Sil