6 Mar 2014

ÇİKOLATALI ve ANTEPFISTIKLI KEK


Antep fıstığını içine koyduğunuz her şeyin tadı bence çok güzel oluyor. Tariflerimi karıştırıp okurlarımla hangisini paylaşsam diye düşünürken kendimi kek tarifi yazarken buldum. Aklımda güzel bir puding tarifi vardı ama nasıl oldu bilmiyorum bir baktım kekin fotoğraflarını çekiyorum. Pierre Hermenin keklerin üzerine döktüğü ganajlardan etkilenerek kekin dış katmanını çikolata ile kapladı. Kek tarifide annemin klasik kekinden yola çıktım ama en son noktada annemin tarifinden bi hayli uzaklaşmıştım. İçinin çok fazla kurumaması için keki karışımını biraz daha sıvı yaptım. İçine bol miktarda antep fıstığı koydum.



Kek piştikten sonra üzerine çikolata dökmedende servis edebilirsiniz ama çikolatayı döküp soğumasını bekledikten sonra çikolatanın çıtırlığı ve kekik yumuşak yapısı birleştiğinde vazgecemiyeceğiniz bir kek elde ediyorsunuz. Kekin üstüne çikolata dökmek gerçekten bana büyük keyif verdi ve nerdeyse tüm keklere bu işlemi uygulayabilirim.



ÇİKOLATALI ve ANTEPFISTIKLI KEK TARİFİ

- 10 kişilik

Malzemeler 

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker (200 gram)
  • 1 + 1/3 su bardağı un (190 gram)
  • 75 gram bütün antep fıstığı 
  • 1/3 su bardağı kakao (30 gram)
  • 2/3 su bardağı süt (160 gram)
  • 1/3 su bardağı eritilmiş tereyağı (70 gram)
  • 10 gram vanilya
  • 5 gram kabartma tozu
  • 300 gram bitter çikolata (kekin zeri için, %65 kakao)
Yapılışı
  1. 25 santimlik dikdörtgen baton keke kalıbımızı hafifçe tereyağı ile yağlıyoruz.
  2. Yumurta ve şekeri 5 dakika çok hızlı seviyede çok yoğun bir kıvam olana kadar çırpıyoru.
  3. Üzerine un , kakao , kabartma tozu ve vanilyamızı ekleyip 2 dakika orta seviyede çırpıp sütü ve erimiş tereyağımızı ekleyip 1 dakika daha çırpıp mikseri kapatıyoruz.
  4. Karışımın 1/3 luk kısmını göz kararı kalıba döküyoruz. Üzerine antep fıstığımızın yarısını serpiyoruz.
  5. Kalan kek karışımımızın yarısını yavaşça antep fıstıklarımızın üzerine döküp kalan antep fıstıklarını tekrar serpiyoruz.
  6. En son kalan kek karışımımızı antep fıstıklarımızın üzerine döküp 190 derece sıcaklıkta fırına atıyoruz.
  7. 20 dakika sonra ısıyı 160 derece düşürüp 15 dakika daha pişiriyoruz. Kürdan keke batırdığımızda kürdan temiz çıkıyorsa kekimiz hazırdı. İlk 20 dakikalık bölümde fırınımızı hiç açmıyoruz. Kekimiz piştikten sonra oda sıcaklığına gelene kadar sogutuyoruz.
  8. Çikolatayı  benmari  usulü ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz. kekimizi sogutla teninin üzerine yerleştiriyoruz. Erittiğimiz çikolatayı orta boy bir sosluga veya benzer bir kaba boşartıp yaval yayavaş kekimizin üzerine döküyoruz. Bütün siyolatayı kekin üzerine döktükten sonra teli hafifçe sallayıp çikolatanın kekin tüm kenarlarına dölülmesini sağlıyoruz. (çikolatayı çok hızlı dökersek kekin kenarları çikolataya bulanmayabilir)
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

4 yorum:

  1. Çikolatalı keklere bayılırım :))) Ellerinize sağlık, Sunum da 10 numara olmuş :)
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. Bende beğendim arkadaşım..güzele güzel demek lazım..eline sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil