Ablam
Bodrum'dan gelirken yanında satsuma mandalinaları ve satsuma
mandalinalı lokumlarla geldi. Aroması çok yoğun olan satsuma
mandalinaları Bodrum'un simgesi gibi. Mandalinanın kabuğunu soymaya başladığınızda
ortalığı mandalina kokusu sarıyor. Elleriniz sanki mandalina kolonyası
sürmüşçesine güzel kokmaya başlıyor. Mandalinaları hiç bekletmeden
kullandım ve güzel bir cheesecake yaptım. Cheesecake pişerken bütün ev
mandalina koktu demek yetersiz bir tanım olur zira neredeyse bütün binayı bu
muhteşem koktu sardı. Bu tarifi de sizinle çok yakında paylaşmak istiyorum ama
bugün 1 aydır evde paketi açılmadan duran satsuma mandalinalı lokumları
kullanarak yaptığım Creme Brulee tarifini paylaşmak istiyorum.
Bu
kadar yoğun kokan bir meyveyle yapılan lokumun kokusunu sanırım hayal
edebiliyorsunuz. Kutuyu açtığım anda kokunun güzelliğine kapılık
sarhoş olmamak elde değil. Creme Brulee çok fazla yapılan bir tatlı
değil çünkü yapması biraz zahmetli. Creme Brulee, Fransızca'da 'yanık
krema 'anlamına geliyor. Yapım aşamasında her mutfakta bulunmayan
'pürmüz' adında bir alet kullanılmakta. Yapıldıktan sonra yemesi de ayrı
bir keyif bence. Yanmış şekerin çıtırlığı ile yumuşacık kremanın birleşimi
ağızda çok hoş bir his bırakıyor.
Tarif : Dorie Greenspan'ın ''Baking : From My Home to Yours'' kitabından adapte edilmiştir.
SATSUMA MANDALİNALI CREAM BRULEE TARİFİ
- 4 kişilik
Malzemeler
- 1/2 su bardağı süt (120 gram)
- 1 + 1/4 su bardağı krema (295 gram)
- 3 yumurta sarısı
- 1/4 su bardağı toz şeker (50 gram)
- 2 adet vanilya çubuğu
- 6-7 adet küçük satsuma mandalinalı lokum (40 gram)
- 5 tatlı kaşığı toz şeker (üzerini yakmak için)
- Krema ve sütü küçük bir tencere koyuyoruz. Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp kremalı karışıma ilave ediyoruz ve kaynama noktasına getirip altını kapatıyoruz.
- Orta boy bir kapta 1/4 su bardağı toz şeker , yumurta sarıları ve vanilyayı çok iyi bir şekilde çırpıyoruz.
- Fırınımızı 100 derecede çalıştırıyoruz.
- Yumurtalı karışımımıza kremalı karışımımızı çok yavaş ekleyerek karıştırıyoruz. (kremalı karışımı yumurtalara çok hızlı eklerseniz yumurtalar pişebilir , tatlının içinde yumurta kokusu ve tadı oluşur)
- 2 tane 14 santim çapında porselen fırın kabımıza karışımımızı süzerek döküyoruz. Mandalina lokumlarımızı olabildiğince ince şekilde dilimleyip hafif hafif karışımımızın içine atıyoruz. Mandalinaların tamamen karışımın içine gömülmesini sağlıyoruz. Lokum parçalarının üst üste gelmemesine özen gösteriyoruz.
- Tarifte 60 dakika pişirilmesi önerilse de benimki 65 dakikada pişti. Benim tavsiyem 60 dakikadan sonra 5 er dakika arayla kontrol ederek pişiriniz. Kalıbın kenarda biraz salladığınızda ortası hafif titreşiyor ise pişmiş demektir.
- Pişen tatlılarımız oda sıcaklığına geldikten sonra üzerini sitreç filmle kaplayıp buzdolabında 2 saat beklettikten sonra üzerine seker döküp pürmüz ile güzelce yakıyoruz ve servis ediyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder