2 Eki 2013

Satsuma Mandalinalı Cream Brûlee


Ablam Bodrum'dan gelirken yanında   satsuma mandalinaları ve satsuma  mandalinalı lokumlarla geldi. Aroması  çok yoğun olan satsuma mandalinaları Bodrum'un simgesi  gibi. Mandalinanın kabuğunu soymaya başladığınızda ortalığı mandalina kokusu sarıyor. Elleriniz  sanki mandalina kolonyası sürmüşçesine güzel kokmaya başlıyor. Mandalinaları hiç  bekletmeden kullandım ve güzel bir  cheesecake yaptım. Cheesecake pişerken bütün ev mandalina koktu demek yetersiz bir tanım olur zira neredeyse bütün binayı bu muhteşem koktu sardı. Bu tarifi de sizinle çok yakında paylaşmak istiyorum ama bugün 1 aydır evde paketi açılmadan duran satsuma mandalinalı lokumları kullanarak yaptığım Creme  Brulee tarifini paylaşmak istiyorum.



Bu kadar yoğun kokan bir meyveyle  yapılan lokumun kokusunu sanırım hayal edebiliyorsunuz. Kutuyu  açtığım anda kokunun güzelliğine  kapılık sarhoş olmamak elde değil. Creme Brulee çok fazla  yapılan bir  tatlı değil çünkü yapması biraz zahmetli. Creme Brulee, Fransızca'da 'yanık  krema 'anlamına geliyor. Yapım aşamasında her mutfakta bulunmayan 'pürmüz' adında bir alet kullanılmakta. Yapıldıktan sonra  yemesi de ayrı bir keyif bence. Yanmış  şekerin çıtırlığı ile yumuşacık kremanın birleşimi ağızda çok hoş bir his bırakıyor.

Tarif :  Dorie  Greenspan'ın  ''Baking : From My Home to Yours'' kitabından  adapte  edilmiştir.

SATSUMA  MANDALİNALI  CREAM  BRULEE  TARİFİ

- 4 kişilik

Malzemeler 

  • 1/2  su  bardağı  süt (120 gram)
  • 1 + 1/4  su  bardağı  krema (295 gram)
  • 3  yumurta  sarısı
  • 1/4  su  bardağı  toz  şeker (50 gram)
  • 2  adet vanilya çubuğu
  • 6-7  adet  küçük  satsuma  mandalinalı  lokum (40 gram)
  • 5 tatlı kaşığı toz şeker (üzerini yakmak için)
Yapılışı
  1. Krema  ve  sütü  küçük  bir  tencere koyuyoruz. Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp kremalı karışıma ilave ediyoruz ve kaynama  noktasına  getirip  altını  kapatıyoruz.
  2. Orta  boy  bir  kapta  1/4  su  bardağı  toz  şeker  ,  yumurta  sarıları  ve  vanilyayı  çok  iyi  bir  şekilde  çırpıyoruz.
  3. Fırınımızı  100  derecede  çalıştırıyoruz.
  4. Yumurtalı  karışımımıza  kremalı  karışımımızı  çok  yavaş ekleyerek karıştırıyoruz. (kremalı karışımı yumurtalara çok hızlı eklerseniz yumurtalar pişebilir , tatlının içinde yumurta kokusu ve tadı oluşur)
  5. 2  tane  14  santim  çapında  porselen fırın kabımıza  karışımımızı  süzerek döküyoruz. Mandalina lokumlarımızı olabildiğince ince şekilde dilimleyip hafif hafif karışımımızın içine atıyoruz. Mandalinaların tamamen karışımın içine gömülmesini sağlıyoruz. Lokum parçalarının üst üste gelmemesine özen gösteriyoruz.
  6. Tarifte  60  dakika  pişirilmesi  önerilse de  benimki  65  dakikada  pişti. Benim  tavsiyem  60  dakikadan  sonra  5  er  dakika  arayla  kontrol  ederek  pişiriniz. Kalıbın  kenarda  biraz  salladığınızda  ortası  hafif  titreşiyor ise  pişmiş  demektir.
  7. Pişen  tatlılarımız  oda  sıcaklığına  geldikten  sonra  üzerini  sitreç  filmle  kaplayıp  buzdolabında  2  saat  beklettikten  sonra  üzerine  seker  döküp  pürmüz ile güzelce  yakıyoruz  ve  servis  ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder