Granita 19.yüzyılda Paris'te Tortoni tarafından moda haline getirilen bir tür italyan sobesidir. Yarı donmuş bir yiyecek olup , basit az şekerli meyve şurubu ya da tanecikli dokusunu aldığı kahve veya likörlü kokulu şuruptan hazırlanır.
Her yerde farklı aromalarla satılan bir içecek olmakla beraber yapımı da çok pratiktir. Ben hem meyve aromalı olanları denemiştim ancak Cooking Wıte Chocolate kitabında çikolatalı şekilde yapılmıştı ve ben bu tariften çok etkilendim. Tarifi okuduğum anda içimde bu granitayı hazırlayıp tatma isteği uyandı. Tarifte kristelizasyonu maksimum düzeye çıkartmak amacıyla şeker azaltılarak bal kullanılmış. Bunun sebebi de granita yapılırken malzemenin buzlukta kristalize olmasını sağlamak. Ben ilk denemede kitaptaki tarifin tam anlamıyla aynısını uygulandım ancak balın verdiği tat benim çok hoşuma gitmedi ve onun yerine biraz sütlü çikolata ekledim ve sonuç tam istediğim gibi oldu.
Granita karışımını hazırladıktan sonra karışımı cam bir borcama döküp 2 saat donmaya bırakıyoruz ve 2 saat sonra çıkartıp kaşımı çatalla karıştırıp servise hazır hale getiriyoruz. Buzlukta daha uzun kalması durumunda servisten 15 dakika önce çıkartıp bekletip servis edebilirsiniz.
Not: Tarif Cooking with chocolate kitabından adapte edilmiştir.
Malzemeler:
- 170 gram bitter çikolata
- 110 gram sütlü çikolata
- 650 ml su (2 su bardağı + 3/4 su bardağı)
- 30 gram süt tozu (2 yemek kaşığı)
- 125 gram toz şeker (2/3 su bardağı )
Yapılışı:
- Çikolatayı benmari usulu ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) eritiyoruz.
- Su , süt tozu ve şekeri orta boy bir tencerede 2 dakika ısıtıyoruz.
- Isınan sulu karışımımızı çikolataya ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra 25*15 santimlik cam kabımıza döküp buzlukta 2 saat bekletiyoruz.
- 2 saat sonra karışımı çıkartıp çatalla karıştırdıktan sonra servise hazır hale getirmiş oluyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder