14 Eki 2013

Barbekü Soslu Kaburga


Pirzolaların pişme cızırtısıyla uyanmak. İstanbul'a dedemi ve anne annemi ziyarete gittiğimde beni  uyandıran ses. 4-5 yaşlarında bir çocuk olarak kahvaltıda yumuşacık pirzolayı az sayıdaki dişlerimle kemirirken aldığım lezzeti asla unutamam. 

Dedem kasaptı, etten çok iyi anlayan ve ete sevgiyle yaklaşan bir adamdı. Sanırım küçük yaşlarımdan beri güzel etten keyif almayı onun sayesinde öğrendim. Dedem kuzunun yada sığırın her bölgesinden her yemeğin  yapılamayacağını söylerdi. Bunu söyleyeli 25 yıla yakın bir zaman oldu ama bugün bile birçok kasap ete gereken saygıyı göstermiyor. Aradan gecen 20 küsür yılın ardından aynı lezzeti yaratmak için kolları sıvadım.


Bu tarifi hazırlarken iyi dinlenmiş kuzu kaburgası tercih ettim. Kuzunun en değerli yeri olan bu kısmının ülkemizdeki tüketimi kaburga dolması veya tavada kızartma şeklinde oluyor. Bende kaburga dolmasını çok severim ama Avrupa'da domuz kaburgasıyla yapılan barbekü soslu kaburgaların, sığır veya kuzu kaburgasıyla yapılabilecek versiyonları maalesef ülkemizde çok yaygın değil. Barbekü sosun içindeki tatlı-acı lezzet bence etlere çok yakışıyor. Pişerken karamelize olmasıyla etin üzerinde bir kabuk oluşturuyor ve dışına gevrek bir özellik katıyor böylece etlere yeni bir kimlik kazandırmış oluyor. Koyun kaburgası bu yemek için çok ağır oluyor. Kuzu kaburgasının yağ oranı koyuna göre biraz daha düşük, bu nedenle bulabilirseniz sizde kuzu kaburgasını tercih edin.Seçtiğiniz kaburga yaklaşık 600-700 gram arasında olmalı, daha büyükleri yaşlı koyun kaburgasıdır buna dikkat etmelisiniz.

Dışarıdan bakıldığında çok parlak ve çekici görünen bir kaburga yaptım. Pişmesi çok uzun sürer gibi gelse de iyi dinlenmiş bir et alırsanız pişirme süresinin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini göreceksiniz.

BARBEKÜ SOSLU KABURGA TARİFİ


- 3-4 kişilik


Malzemeler:

  • 650 gram  kuzu  kaburga
  • 100  gram  barbekü  sos
Yapılışı:
  1. Fırınımızı  175  derecede  çalıştırıyoruz.
  2. Büyük  boy bir tava alınıp çok iyi şekilde ısıtıldıktan sonra  kaburgamızın  iki  tarafını da  2  şer  dakika mühürleyip  fırın  tepsimize  yerleştiriyoruz.
  3. Kaburgamızı fırın tepsisine yerleştirdikten sonra barbekü sosumuzun yarısını fırça yardımı ile kaburkamızın iki tarafınada sürüyoruz. 
  4. Kaburgamızı  fırınada 15 dakika pişiriyoruz. 15 dakika sonra kaburgamızı fırından çıkartıp kalan barbekü sosun yarısını kaburgamızın iki tarafına sürüp tekrar fırına atıyoruz.
  5. Kaburga 15 dakika daha piştikten sonra tekrar çıkartıp kalan barbekü sosumuzu sürüp 10 dakika daha pişirdikten sonra servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder