25 Eyl 2013

Limonlu Tart


Yaz  aylarının  sonuna  yaklaştığımız  bu günlerde  uzun  zamandır  yayınlanmayı  bekleyen kremasının  tarifinin  pierre herme'ye  ait  olan  limonlu  tartı sizlerle  paylaşmak  istedim. Limon yaz  aylarında  hem serinletici  hemde  tatlı  ihtiyacını  hafif  bir şekilde  karşılayabilen  bir aromaya  sahip. Krema  çok  yumuşak  ve  ağzınıza  attığınızda  boğazınızdan  akıp  giden bir özelliğe  sahip.


Bu  kremayı  fazladan  yapıp  , kavanozda  1  hafta  saklama  imkanınız  var ve  tart  dışında pasta ,  tartolet gibi  yerlerde  kullanabilirsiniz. Kıvamı  yoğun  ve sürülebilir  olmakla  beraber üzeri  açık  bırakıldığında  kurumaya  başladığı  için  çok güzel  bir şekilde üzerinin kapatılmış olması  gerekmekte. Tart  tabanını servis  etmeden  öne  hazırlamak  çok daha  lezzetli  sonuçlar elde  etmemizi  sağlamakta. Tart  tabanını  hazırlayıp  servisten  hemen  önce  kremamızı tartımızın  içine  döküp  , üzerine  1-2  meyve  koyarak  servis edebiliriz.





Şekeri  limon  kabukları  ile  ovalayıp  aromasının  şekere  işlemesini  sağlıyoruz. Bu kremada en  önemli  konulardan  biri  benmari  yöntemi uygulanırken  ateşin  hızlı  olmaması  çünkü  ateş  çok  hızlı olursa  yumurtalar  pişmekte  ve  kremanın  tadını bozabilmekte.


Krema Tarifi : www.doriegreenspan.com' dan adapte edilmiştir

LİMONLU  TART  TARİFİ

Malzemeler:
Limon  kreması  için :

  • 4 yumurta
  • 240 (1 su bardağı + 1/4 su bardağından çok az eksik)gram  toz  şeker
  • 160 gram  taze limon suyu (2/3 su bardağı)
  • 3 limon  kabuğu rendesi
  • 300 gram tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında)
Tart  hamuru  için :
  • 110  gram  tereyağı (oda  sıcaklığında)
  • 50  gram  pudra  şekeri (1/3 su bardağı )
  • 60+180  gram  un (1 su bardağı+ 3/4 su bardağı)
  • 1 yumurta

Yapılışı:

Limon  kreması :

  1. Şeker  ve  limon  kabuklarının  şeker  hafifçe  nemlenene  kadar  parmaklarımızla  ovalıyoruz.
  2. Benmari  usulu ( küçük bir tencereye  iki  parmak  su koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir  kase  oturtup  pişirme) şeker  ,  yumurta  ve  limon  suyunu  çırpıyoruz. Alttaki  su  kaynamamalı  , orta  ateşte  15 dakika karışım 85 dereceye  gelene  kadar  çırparak  pişiriyoruz.
  3. Hazırlanan  karışımı  tel  süzgeçten  geçirip  10  dakika  soğumaya  bırakıyoruz.(tel süzgeçten geçirme nedenimiz limon kabuklarını ayıklamak). Kremayı  el  blendrı  ile   1-2 dakika  homojenize  ediyoruz.
  4. Yavaş yavaş  küp  küp  kestiğimiz  tereyağımızı  ekleyip  el  blendrı  ile  karıştırıyoruz. Tereyağımızı  bu şekilde  3  defada  ekliyoruz  ve  karışımın  aşırı  ısınmasını  önlemek  için  blendri  aralarda  durduruyoruz. (kremayı çok fazla karıştırmak kremanın kesilmesine sebep olabilmekte , bu yüzden tereyağı kremaya tamamen karıştığında işlemi sonlandırıyoruz)
  5. Karışımı  isterseniz  tart  tabanının içine  döküp  veya  bir  kasede  buzdolabında  1 saat  bekletip  servis ediyoruz. 
Tart  hamuru :
  1. Öncelikle  fırınımızı  160  derecede  çalıştırıyoruz.
  2. Tereyağımızı  mutfak  robotunda  1  dakika  karıştırıyoruz.(kremamsı  kıvam  için)
  3. Üzerine  pudra  şekerimizi  ve  yumurtamızı  ekleyip  2  dakika  daha  robotumuzu  çalıştırıyoruz.
  4. Unumuzun  60  gramını  ekleyip  robotumuzu  1 dakika  daha  çalıştırıp  kalan  180  gramlık  unu  ekleyip  2-3  dakika  robotu  çalıştırıp  hamurumuzu  hazır  hale  getiriyoruz. 
  5. Hamurumuzu  2'e  bölüp  18  santimlik(isterseniz  büyük  bir  kalıpta  tüm  hamuruda  pişirebilirsiniz) tart kalıplarımıza  açıp  fırında  20-25  dakika  altın sarısı  olana  kadar  pişiriyoruz.
  6. Pişen  hamuru  fırından  alıp  15  dakika  soğutuyoruz.  Güzelce  paketleyip  buzdolabında  1  hafta  bozulmadan  saklayabilirsiniz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:
Join the discussionLimonlu Tart

  1. ellerinize sağlık tadı süperdir buna eminim.size bir önerim olacak her evde mutfak tartısı bulunmayabilir
    bu nedenle gramaj yazarken bir parantez içinde kaşık ölçüsü de yazabilirseniz takipçilerimizin daha çok işini görecektir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dilek hanım çok haklısınız bende tariflerde buna dikkat etmeye çalışıyorum , bu tarif biraz aceleye geldi yayınlarken , hemen düzelttim , dikkatiniz ve uyarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil