26 Eyl 2013

Haşhaşlı ve Tuzlu Çubuk Tarifi



Haşhaşlı  çubuk , yapımı  çok basit , derin dondurucuda  istediğiniz kadar  saklayabileceğiniz , üzerine  istediğiniz baharatı  koyabileceğiniz  7-8 dakikada  pişen  çok lezzetli  ikramlıklar. Çorbanın  yanına  konabilir  ,  krem  peynire  batırılıp  sabah  çayın  yanında  yenebilir , isterseniz de  tek başına  tüketilebilir.

Haşhaş  yerine  toz  biber  ve  permesan  karışımını da  denedim  ve o da  çok  lezzetli  oluyor , ben  bugün  haşhaşlı  olanını  sizinle  paylaşmak  istedim. Haşhaşın  rengini  ve  tadını  sert çubuklara  çok  yakıştırıyorum. Kıtır  çubukların  üzerinde  küçücük  yuvarlak  haşhaş  tohumları ağızda  farklı  bir  tat  bırakıyor.




İsterseniz  galeta  gibi  çok  gevrek  yapabilirsiniz  isterseniz de  içini  biraz  daha  yumuşak bırakabilirsiniz. Çok  gevrek  yaparsanız  1  hafta  hiç  bozulmadan  tüketebilmektesiniz.


HAŞHAŞLI TUZLU ÇUBUK TARİFİ


- 20 santim boyunda 30 adet çubuk için


Malzemeler:

  • 180  gram  un (1+1/4 su bardağı)
  • 60  gram  tereyağı (4 yemek kaşığı)
  • 1  çay  kaşığı  tuz
  • 10  gram  toz  maya (1 tatlı kaşığı)
  • 60  gram  haşhaş (1/2 su bardağı)
  • 1  yumurta
  • 1/4 su bardağı ılık su
Yapılışı:
  1. Önce  tereyağımızı  mikserde  1 dakika karıştırarak yumuşatıyoruz.
  2. Yağımızın  üzerine  un ,  tuz  ,  maya  , yumurtayı  ekleyip  2-3 dakika hamuru  yoğuruyoruz. Daha sonra suyu yavaş yavaş (en az 2 defada) ekleyip Hamur ele  yapışan  bir  kıvam alana  kadar  yoğurup  20  dakika  dinlenmeye  bırakıyoruz.
  3. Dinlenen  hamurumuzdan  30  beze  olacak  şekilde  cevizden  küçük  toplar  yapıyoruz.
  4. Haşhaşımızı  düz  bir  tepsiye  döküyoruz. Küçük  bir  kaseye  1  fincan  su  koyuyoruz.(hamurumuza  sürüp  haşhaşın yapışmasını  sağlamak  amacı  ile)
  5. Hamur  bezelerimizi  20  santim  boyunda  çubuk  şeklinde  uzatıyoruz. Üzerine  fırça  ile  çok  az  su  sürüp  haşhaşla  buluyoruz. 
  6. Fırınımızı  230  derecede  çalıştırıyoruz.
  7. Fırın  tepsimize  yağlı  kağıt  koyup  hazırlanan   çubuklarımızı  2 santim  aralıklarla tepsimize  diziyoruz. En  az  iki  tepsi  hazırlarsanız  sizin  için  kolaylık  olur.
  8. Fırında  7  dakika  pişirim  çubuklarımızı  kontrol  ediyoruz ,  tam  kızarmamış  ise  tepsiyi  ters  çevirip  1  dakika  daha  fırınlıyoruz. Fırından  çıkınca  isterseniz  sıcak  isterseniz  soğuk  olarak  servis  edebilirsiniz. Hava  almayan  bir  kapta  1  hafta  bozulmadan  saklanabilir.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

3 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  2. 10 gr toz maya belirtmişsiniz, instant mı? 10 gr 1 tatlı kaşığından fazla yapar.. bu konuya açıklık getirir misiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte toz maya yazıyor, toz maya instant mayadır, 10 gram yazısının yanında 1 tatlı kaşığı yazmakta sanrım gözünüzden kaçmış.

      Sil