Yaz aylarının sonuna yaklaştığımız bu günlerde uzun zamandır yayınlanmayı bekleyen kremasının tarifinin pierre herme'ye ait olan limonlu tartı sizlerle paylaşmak istedim. Limon yaz aylarında hem serinletici hemde tatlı ihtiyacını hafif bir şekilde karşılayabilen bir aromaya sahip. Krema çok yumuşak ve ağzınıza attığınızda boğazınızdan akıp giden bir özelliğe sahip.
Bu kremayı fazladan yapıp , kavanozda 1 hafta saklama imkanınız var ve tart dışında pasta , tartolet gibi yerlerde kullanabilirsiniz. Kıvamı yoğun ve sürülebilir olmakla beraber üzeri açık bırakıldığında kurumaya başladığı için çok güzel bir şekilde üzerinin kapatılmış olması gerekmekte. Tart tabanını servis etmeden öne hazırlamak çok daha lezzetli sonuçlar elde etmemizi sağlamakta. Tart tabanını hazırlayıp servisten hemen önce kremamızı tartımızın içine döküp , üzerine 1-2 meyve koyarak servis edebiliriz.
Şekeri limon kabukları ile ovalayıp aromasının şekere işlemesini sağlıyoruz. Bu kremada en önemli konulardan biri benmari yöntemi uygulanırken ateşin hızlı olmaması çünkü ateş çok hızlı olursa yumurtalar pişmekte ve kremanın tadını bozabilmekte.
Krema Tarifi : www.doriegreenspan.com' dan adapte edilmiştir
LİMONLU TART TARİFİ
Malzemeler:
Limon kreması için :
- 4 yumurta
- 240 (1 su bardağı + 1/4 su bardağından çok az eksik)gram toz şeker
- 160 gram taze limon suyu (2/3 su bardağı)
- 3 limon kabuğu rendesi
- 300 gram tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında)
- 110 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 50 gram pudra şekeri (1/3 su bardağı )
- 60+180 gram un (1 su bardağı+ 3/4 su bardağı)
- 1 yumurta
Yapılışı:
Limon kreması :
- Şeker ve limon kabuklarının şeker hafifçe nemlenene kadar parmaklarımızla ovalıyoruz.
- Benmari usulu ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) şeker , yumurta ve limon suyunu çırpıyoruz. Alttaki su kaynamamalı , orta ateşte 15 dakika karışım 85 dereceye gelene kadar çırparak pişiriyoruz.
- Hazırlanan karışımı tel süzgeçten geçirip 10 dakika soğumaya bırakıyoruz.(tel süzgeçten geçirme nedenimiz limon kabuklarını ayıklamak). Kremayı el blendrı ile 1-2 dakika homojenize ediyoruz.
- Yavaş yavaş küp küp kestiğimiz tereyağımızı ekleyip el blendrı ile karıştırıyoruz. Tereyağımızı bu şekilde 3 defada ekliyoruz ve karışımın aşırı ısınmasını önlemek için blendri aralarda durduruyoruz. (kremayı çok fazla karıştırmak kremanın kesilmesine sebep olabilmekte , bu yüzden tereyağı kremaya tamamen karıştığında işlemi sonlandırıyoruz)
- Karışımı isterseniz tart tabanının içine döküp veya bir kasede buzdolabında 1 saat bekletip servis ediyoruz.
- Öncelikle fırınımızı 160 derecede çalıştırıyoruz.
- Tereyağımızı mutfak robotunda 1 dakika karıştırıyoruz.(kremamsı kıvam için)
- Üzerine pudra şekerimizi ve yumurtamızı ekleyip 2 dakika daha robotumuzu çalıştırıyoruz.
- Unumuzun 60 gramını ekleyip robotumuzu 1 dakika daha çalıştırıp kalan 180 gramlık unu ekleyip 2-3 dakika robotu çalıştırıp hamurumuzu hazır hale getiriyoruz.
- Hamurumuzu 2'e bölüp 18 santimlik(isterseniz büyük bir kalıpta tüm hamuruda pişirebilirsiniz) tart kalıplarımıza açıp fırında 20-25 dakika altın sarısı olana kadar pişiriyoruz.
- Pişen hamuru fırından alıp 15 dakika soğutuyoruz. Güzelce paketleyip buzdolabında 1 hafta bozulmadan saklayabilirsiniz.
ellerinize sağlık tadı süperdir buna eminim.size bir önerim olacak her evde mutfak tartısı bulunmayabilir
YanıtlaSilbu nedenle gramaj yazarken bir parantez içinde kaşık ölçüsü de yazabilirseniz takipçilerimizin daha çok işini görecektir..
dilek hanım çok haklısınız bende tariflerde buna dikkat etmeye çalışıyorum , bu tarif biraz aceleye geldi yayınlarken , hemen düzelttim , dikkatiniz ve uyarınız için çok teşekkür ederim.
Sil