8 Eyl 2016

Şeftalili Kek


Bazen akışına bırakmak gerekir mutfağı. Elinizdeki tarifin sonucunun ne olacağını bilmeden akışına bırakmak, sonucunda ne çıkacağını heyecanla bekleyerek tarifi denemek gerekir. Bazen sadece anı yaşamak gerekir, tarifin sonucu düşünmeden.

İşte bu tarif de böyle bir anda ortaya çıktı. Sonunu düşünmeden, çok fazla kurgulamadan. Aşırı katılaşan hamur karışımına aldırış etmeden, spatulayla hamuru yayamayınca sanki tart yaparmış gibi hamuru elimle yayarken, malzemelere dokunarak ve hissederek ortaya çıktı bu tarif. 

Tarif başlangıçta güzel görünümlü bir şeftalili kekti aslında. Özden Görhan'ın annesinin elmalı kek tarifinin bir uyarlaması. Aslında ölçüler tam olarak bilinmediğinden akışına bıraktığım bir tarif. Sonucu beklediğimden de iyi oldu aslında. 

Aslında elinizdeki tarif yeterli olmasa da her anın tadını çıkarmak gerekir. Dolayısıyla biraz şans, biraz sezgisel de olsa bu tarif çok iyi oldu. Tarif güzel olunca biz de kekimizin tadını çıkardık.


Kek karışımı klasik bir keke oranla çok daha katı oldu, isn şeftali
terseniz karışımı kalıbın içine elinizle bile doldurabilirsiniz. Yapım aşamasında kekinizin çok katı olduğunu görüp endişelenmeyin yeter;) 

ŞEFTALİLİ  KEK  TARİFİ

- 9 kişilik

Malzemeler
  • 125 gram tereyağı
  • 1 çay kaşığı tereyağı (kalıbı yağlamak için)
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 2 çorba kaşığı süt
  • 3 adet ortaboy olgun şeftali
  • 2 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı yabanmersini reçeli
Yapılışı
  1. Fırın 180 derecede çalıştırılır.
  2. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir.
  3. 23 santimlik kare kek kalıbı hazırlanıp 1 çay kaşığı tereyağı ile yağlanır.
  4. Şeftaliler ortadan ikiye bölünüp çekirdekleri ayıklanıp soyulur. Soyulan seftalilerin her bir yarın parçası 4 dilim olucak şekilde dilimlenir. Şeftaliniz çok büyük ise daha fazla şeftali dilimi elde edebilirsiniz.
  5. Şeftalilerin aralarında kalan boşluklara yaban mersiniz reçelinden ufak ufak konur.
  6. Dilimlenen şeftaliler kek kalıbımızın tabanına dizilir.
  7. Oda sıcaklığındaki tereyağı miksere 1 dakika çırpılır.
  8. Çırpılan tereyağımıza toz şeker ilave edilir ve 1 dakika daha çırpılır.
  9. Yumurtalar ilave edilip yumurta iyice kabarana kadar 4 dakika daha çırpılır.
  10. Süt ilave edilip 30 saniye çırpılır.
  11. En son un, vainilla ve kabartma tozu ilave edilerek 1 dakika daha çırpılır.
  12. Karışım biraz yoğun olduğu için isterseniz elinizle şeftalilerin üzerine yayabilirsiniz.
  13. Karışımı spatula ile dikkatlice düzeltirseniz şeftalilerin güzeni bozulmaz.
  14. Fırında 30 dakika pişen kek fırından çıkartılır. 
  15. Fırından çıkartılan kek yağlı kağıt serilmiş tepsinin üzerine ters çevrilir. Bu işlemin amacı aşırı sulu kalmış şeftalili kısmın hafifçe pişirilmesi. (çevirme işleminden korkmanıza gerek yok, şeftaliler sulu ve kek kalıbı yağlanmış olduğu için rahatça çevrilmektedir)
  16. Ters çevrilen kek tekrar fırına atılarak 10 dakika daha pişirilip fırından alınır.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder