Bahçeden toplanan incire alışık bir insan olarak İstanbul'da çoğu yerde aslında oldukça kalitesiz incirlere mahkum olmak biraz tatsız bir durum olsa da bugün zar zor bulduğum güzel incirler ile güzel bir tart yaptım ve incir mevsimi geçmeden sizlerle paylaşmak istedim.
Aslında eski tart tariflerimden birinin hamuru kullandım. Üzerine 40 gram'ın 5. yaş günü için yaptığım pastanın kreması ile incirlerin birleşiminin üzerine bir miktar bal ile müthiş bir tarif ortaya çıkarttım.
İNCİRLİ TART TARİFİ
- 8 kişilik
Malzemeler
Pastacı kreması için
- 1/2 su bardağı toz şeker ( 100 gram)
- 3 yumurta sarısı
- 1/4 su bardağı un ( 35 gram)
- 1 su bardağı süt (240 gram)
- 1 adet vanilya çubuğu
- 1/2 çorba kaşığı tereyağı ( 7 gram)
Tart hamuru için
- 110 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 15 gram fındık (kabuksuz)
- 90 gram pudra şekeri
- 60 + 180 gram un
- 1 yumurta
Süsleme için
- 10 adet incir
- 1 çorba kaşığı bal
Yapılışı
- Öncelikle pastacı kremasını yapıp buzdolabında dinlendirmek gerekmekte.
- Orta boy bir tencereye sütü konur, vanilya çubuğu ortadan boylamasına ikiye kesilip içindeki özü bıçakla sıyırılıp, sütün içine çubuk kısmıyla beraber atılır. Tencerenin altı orta ateşte açılıp süt kaynama noktasına getirilmeden 10 dakika ısıtılır.
- Toz şeker ve yumurta sarıları hızlı devirde 4 dakika çırpılır. Mikser en yavaş devre alınıp ısıtılan süt yavaş yavaş ilave edilir. (*Sütü çok hızlı ilave ederseniz yumurtalar pişebilir ve kremanız yumurta kokabilir, vanilya çubuğu çıkartılıp atılır)
- Tüm süt ilave edildikten sonra karışım orta boy bir tencereye konup üzerine un ilave edilip orta ateşte tel çırpıcı ile sürekli karıştırılarak yaklaşık 10 dakika pişirilir. (*Tencerenin altı çok hızlı ateşte olursa yumurtalar çok hızlı pişebilir ve tekrar kremanızda yumurta kokusu oluşabilir)
- Kıvam alan kremamızı ateşten alıp tereyağımızı ve ikinci vanilya çubuğumuzu ortadan boylamasına ikiye kesilip içindeki özü bıçakla sıyırılıp ilave ediyoruz. Kremamızı tel çırpıcı ile iyice karıştırıp cam veya metal bir kaseye koyup oda sıcaklığına gelene kadar soğuttuktan sonra kremamızın üzerine streç film serip buzdolabına koyuyoruz ve en az 4 saat dinlendiriyoruz.
- Fındıklarımızı mutfak robotunda güzelce öğütüp üzerine küp küp kestiğimiz tereyağımızı ekleyip 1 dakika mutfak robotumuz da tereyağını güzelce yumuşatıyoruz.
- Daha sonra üzerine pudra şekerini , yumurtayı ve 60 gram unu ekleyip tekrar mutfak robotumuzu çalıştırıp 1-2 dakika hamur olana kadar karıştırıyoruz.
- Daha sonra kalan unumuzu ekleyip elimizle hamuru yoğuruyoruz.
- Saplarını kopartmadan yıkayıp kuruttuğumuz çileklerimizi çikolatanın içine daldırıp olduğu gibi bırakıyoruz. Buzdolabında 4-5 gün bozulmadan saklayabilirsiniz.
- Hamuru yoğurduktan sonra 3 mm kalınlığında açıp 1 tart kalıbımıza yerleştirip ortasına çatalla küçük delikler açıyoruz
- ( tart pişerken şişmesini önlemek için) ve 30 dakika derin dondurucuda dinlenmeye bırakıyoruz.
- Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika altın sarı renk alana kadar pişiriyoruz.
- Soğuyan tart tabanımızın içine kremamızı dolduruyoruz.
- İncirlerimii 4 e bölüp tartımızın üzerine dizip bal kaşığı ile üzerlerime bal damlatıyoruz.
0 Yorum:
Yorum Gönder