Bu tarifin hikayesi Özden Görhan ile gördüğümüz bir fotoğrafla başladı. Fotoğrafta parlak, çok çekici ve en koyusundan siyah bir kek üzerindeki beyaz kreması ile davetkar bir biçimde duruyordu. Fotoğrafa bakıp tarifi incelediğimizde daha önce hiç denemediğim ama aklımda olan ve içinde bir miktar bira olan bir kek tarifi olduğunu gördüm.
İşin açıkçası, o ana kadar hiç denemediğimden dolayı biraz da heyecanlanarak tarifi yapmak için aceleci davrandım. Bu arada tarifin içinde kullanılan bira koyu renkli, yoğun bir biraydı.
Tarifte kullanılan biranın amacı, tat vermesinden öte, kekin kabarmasını ve yoğunluk kazanmasını sağlayan bir özellik katmasıydı.
Dolayısıyla içinde bira olan bir tarif denemek isteyenler için güzel bir alternatif.
Tarife dönecek olursak; kakao, tereyağı ve bira tencerede ısıtılıp yoğun bir karışım elde ediliyor. Orjinal tarifte ekşi krema kullanılmasına rağmen ben klasik krema kullandım ve kekik şeker oranını yüzde elli azalttım. Bu sayede çok daha yoğun bir kakao tadı elde ettim.
Tarifteki kremayı uyguladıktan sonra üzerlerine incir ekleyerek servise hazır hale getirdim.
ÇİKOLTALI GUNNESS KEK TARİFİ
- 8 - 10 kişilik
Malzemeler
Kek için
- 250 gram tereyağı (1 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
- 250 ml guinness bira ( 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
- 70 gram kakao (2/3 su bardağı)
- 280 gram un (2 su barağı)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 200 gram toz şeker (1 su bardağı)
- 2 yumurta (oda sıcaklığında)
- 155 ml krema (2/3 su bardağı)
- 1 çay kaşığı vanilya
Krema için
- 300 gram labne
- 150 gram pudra şekeri (1 su bardağında bir miktar eksik)
- 155 gram krema (2/3 su bardağı)
- 15 adet kırmızı incir (süsleme için)
Yapılışı
- Fırın 180 derecede çalıştırılır.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir 23 santimlik kek çemberi hazırlanır.
- Tereyağı, kakao ve bira orta boy bir tencereye alınıp orta ateşte tereyağı eriyene kadar ısıtılıp tel çırpıcı ile güzelce karıştırılır.
- Toz şeker ve un karıştırıldıktan sonra yumurtalar ilave edilir ve mikserde 1 dakika karıştırıldıktan sonra krema ilave edilip homojen bir karışım olana kadar 2 dakika karıştırılır.
- En son kakaolu karışım ilave edilerek karıştırıldıktan sonra karışım keke çemberimize dökülerek fırına atılır.
- Fırında 35 dakika pişen keke kürdanla kontrol edilir, kürden ıslak olursa pişirmeye devam edilir. 5 dakika aralıklarla kontrol etmek çok önemli. Benim kekim 45 dakika pişti.
- Pişen keki fırından çıkartıp soğumaya bırakırken kremamızın hazırlığına geciyoruz.
- Soğuk krema, labne ve pudra şekeri mikserde yogun bir kıvam elde edilene kadar yaklaşık 5 dakika çırpılır. Çırpılan krema buzdolabında en az 1 saat dinlendirilir.
- Dinlenen krema kekin üzerine konur ve üzeri incirler ile süslenerek servis edilir.
0 Yorum:
Yorum Gönder