Salı günü bir mail aldım ve mailde benim blogumu gördüklerini ve çok beğendiklerini bir firma için çıkartacakları dergide bana yazarlık teklif ediyorlardı. Tekliflerinde her hangi bir ücret ödeyemeyeceklerini fakat benim için güzel bir reklam alanı olabileceğinden bahsetmektelerdi. Reklam açısından benimde aklıma yattı ve tekliflerini kabul ettim. Bize hemen ilk yazını gönderirmisiniz diyen editöre bugun sizlerle paylaşacağım yazımı gönderdim. Yazıyı ve fotoğrafları çok beğendiğini fakat biraz kısa olduğu için bir takım eklemeler yaptığından bahsetti ve bana yaptığı eklemelerle birlikte yazımın son halini gönderdi. Gelen eke baktığımda çok şaşırdım , yazıma Ahmet Örs'ün yazısını olduğu gibi kopyalayıp yapıştırmışlar ve altına Ahmet Örsten alıntı olduğunu söylemişler. Bunu görür görmez bir yazarın yazısının tamamen alınıp başka bir yazının içine eklenmesi maalesef bir alıntı olamaz , alıntı başka bir yazıdan ufak bir bölüm alınarak yapılabileceğini düşündüğüm için biraz sinirlendim ve bana teklif yapan editör ile ilişkimi kesmek zorunda kaldım. Sevgili arkadaşlar başkalarının yazılarını kopyalayarak hiç kimse bir yere gelemez bugün başkasına yapına yarın bize yapılabilir ve bir editörün bunu yapması beni çok şaşırttı.
Gelelim bugünkü güzel tarifimize.Bence Dünyanın en büyük şefinin Auguste Escoffier Soprano Nellie Melba onuruna 121 yıl ince peşmelba adında içinde meyve ve dondurma olan bir kup yaptı ve dünyanın en ünlü , en çok yapılan kupu oldu. Dünyanın bir çok yerinde bu kup halen büyük beğeni toplamakta ve bence hiçbir zaman şöhretini kaybetmicek.
Ben bu tarifi
hazırlarken lezzetin yanında , hafifliği ve pratikliği göz önünde bulundurdum.
Daha önce özsüt pasta yarışmasında finale kaldığım ve kendi basıma yarattığım
pastanın kremasını yine kendi zevkime göre uyarlayarak çok katı olmayan ama bir
tabağa döktüğnüzdede kendine özgü formunu kaybetmeyen , bisküvinin üzerine
döküldüğünde bisküvinin sulanıp kendi özelliğini kaybetmesine izin vermeyen bir
krema yaptım.
Kış
aylarında çok fazla tercih edilmese de kokusunu duyduğum anda aldığım olgun
çileklerle birleştirdiğim kupum escoffier’ın peşmelbası kadar ünlü olurmu
bilmiyorum ama benim için vazgeçilmez bir tatlıya dönüştü.
Hazır
bisküviler kullanmak yerine içinde her hangi bir katkı maddesi bulunmayan ,
piştiğinde mis gibi tereyağı kokusu yayılan kakaolu bisküviler yapıp onları toz
haline çevirip kuplarımın ara tabanlarını oluşturdum. Çok hızlı bir şekilde
hazırlayıp misafirlerinize sunmak isterseniz hazır çifte kavrulmuş
bisküvilerden kullanabilirsiniz ama benim terciğim bisküvileri kendim yapmak.
Bisküvinin
sertliği ve çileğin dişe gelir hafif sertliği kremanın akışkanlığı ile birleştiğinde unutulmaz bir lezzet damağınızla buluşmakta.
Hazırladığım
krema soğuduğunda hafif bir dondurma lezzetinde olmakta. Beyaz çikolata ve
kremanın birleşimi sanki bir mucize. Sadece 2 malzemeyle bu denli güzel bir
krema elde etmek beni de çok şaşırtsa da beyaz çikolata başlı basına bir lezzet
patlaması yaratmakta bence. Beyaz çikolata çok fazla tüketildiğinde insanı
tatlı komasına sokabilmekte fakat krema ile birleşen beyaz çikolata damağımızı
hiç yormadan aklımızı başımızdan almaya yetiyor.
ÇİLEKLİ ve BEYAZ ÇİKOLATALI KUP TARİFİ
- 4 kişilik
Malzemeler
- 4 kişilik
Malzemeler
- 200 gram beyaz çikolata
- 100 ml krema
- 200 gram çilek
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 50 gram tereyağı
- 25 gram pudra şekeri
- 240 gram un
- 15 gram kakao
- 1 yumurta
- Öncelikle fırınımızı 160 derecede çalıştırıyoruz.
- Tereyağımızı mutfak robotunda 1 dakika karıştırıyoruz.(kremamsı kıvam için)
- Üzerine pudra şekerimizi ve yumurtamızı ekleyip 2 dakika daha robotumuzu çalıştırıyoruz.
- Unumuzun 60 gramını ekleyip robotumuzu 1 dakika daha çalıştırıp kalan 180 gramlık unu ve kakaomuzu ekleyip 2-3 dakika robotu çalıştırıp hamurumuzu hazır hale getiriyoruz.
- Hamurumuzu iki yağlı kağıt arasında 20*20 cm kare şekilde açıp üst taraftaki yağlı kağıdı kaldırıp hamurumuzu derin dondurucuda 10 dakika bekletip çıkarttıktan sonra 2*2 cm lik kareler olacak şekilde dilimleyip kareleri birbirinden ayırıp yaglı kağıt üzerinde fırına atıp 20 dakika pişiriyoruz.
- Kremamızı kaynama noktasına getirip çam bir kasede çok ince ince dilimlediğimiz çikolatamızın üzerine döküp çikolata tamamen eriyene kadar yavaş yavaş karıştırıyoruz. Kremayı hemen kullanmayacaksanız buzdolabına alıp soğumaya bırakabilirsiniz. Buzdolabında 3 gun bozulmadan saklayabilirsiniz.
- Çileklerimizi güzelce yıkayıp saplarını ayırdıktan sonra her çileği 4'e bölüp orta boy tavaya koyuyoruz. Çileklerin üzerine 2 çorba kaşığı toz şekeri ekleyerek orta ateşte yavaş yavaş karıştırarak 3 dakika pişirip çilekli sosu elde ediyoruz.
- Kuplarımızı servis edeceğimiz kaplarımızın tabanına once krema dokuyoruz.
- Kremanın üzerine 1 çorba kaşığı bisküvi koyduktan sonra bisküvininde üzerine 1 tatlı kaşığı çilekli sosumuzdan ilave ediyoruz. Bu işlemleri baştan sonra 1 defa daha tekrarladıktan sonra kuplarımızı buzdolabında en az 1 saat dinlendiriyoruz.
- Kuplara koyacağınız krema, bisküvi ve çileğin oranını keyfinize göre ayarlayabilirsiniz.
merhaba tarifinizi deneyim diyordum ama tarifte un miktarına 120.gr yazmışsınız ama anlatırken ''Unumuzun 60 gramını ekleyip robotumuzu 1 dakika daha çalıştırıp kalan 180 gramlık unu'' yani toplam 240.gr undan bahsetmişsiniz . tarifi tam olarak verirseniz denemeyi düşünüyorum.teşekkürler. dilek
YanıtlaSilİlginize teşekkür ederim, küçük bir yazım hatası olmuş uyarınız için teşekkür ederim, tarif tekrar düzelttim ve toplamda 240 gram una ihtiyacınız vardır.
Sil