KREM KARAMEL TARİFİ
9 KİŞİLİK
Malzemeler
- 250 gram toz şeker (karamel sos için)
- 1/2 su bardağı + 2 çorba kaşığı su (karamel sos için)
- 1 litre süt
- 240 gram şeker
- 1 çubuk vanilya
- 4 yumurta sarısı
- 4 yumurta
- Isıya dayanıklı 9 adet 9 santimli sufle kabı veya 20*20 santimlik kare borcam fırın tepsisine yerleştirilir.
- Karemeli yapmak için orta boy bir tencereye su ve şekeri koyunuz.
- Tencereyi ağır ateşe koyup şekeri karıştırarak eritiniz.
- Şeker eriyince ateşi açıp şurubu kaynatınız. Karameli 3-4 dakika rengi açık kahverengi olana kadar pişiriniz.
- Karameli rengi koyulaşıp acılaşacağından çok fazla pişirmemeye dikkat ediniz.
- Karamel pişince tencereyi ateşten alıp , tek kişilik , ateşe dayanıklı küçük kaplara eşit şekilde bölüştürün.
- Orta boy bir tencereye süt ve şekeri koyup orta ateşte ara ara karıştırarak , şeker eriyene kadar pişiriyoruz. Şeker eriyince çubuk vanilyayı katıyoruz. (Çubuk vanilyanız yoksa yarım paket şekerli vanilya kullanabilirsiniz) Tencerenin kapağını kapatıp tencereyi ateşten indirerek , vanilya çubuğunu 20 dakika içinde bırakıyoruz. Bu arada sütte soğumuş olur.
- Orta boy bir kasede yumurta ve yumurta sarısını yumurta teli ile koyu kıvama gelip rengi açık sarı olana kadar çırpıyoruz.
- Su ısıtıcıda en az 1 litre kaynar su hazırlıyoruz.
- Tenceredeki sütü süzgeçten süzüp , sürekli karıştırarak , yavaş yavaş çırpılmış yumurtalara katıyoruz. Karışımı iyice karıştırıp bir sürahiye boşaltıyoruz.
- Önce fırını 150 derecede ısıtıyoruz. Sürahideki karışımı çok ince bir süzgeçten geçirip ısıya dayanıklı kaselerimize boşaltıyoruz. Üzerinde oluşan köpüğü alıyoruz.
- Fırın kabımızın yarısına gelene kadar kaynar su koyuyoruz. 150 derecede 30 dakika pişiriyoruz .
- Krem karamelin ortası parmakla dokunulduğunda sıkı olana kadar pişiriyoruz. Pişen krem karemellerımızı dışarıda soğutuyoruz , oda sıcaklığına gelince buzdolabına atıp iki saat bekletiyoruz.
- Servisten önce kenarlarından bıçak la hafifçe ayırıp bir tabağa ters çevirip servis ediyoruz.
ama çok güzel bu yaaa :))
YanıtlaSilçok güzel görünüyo. acaba tadı çok mu tatlı ki :)
YanıtlaSiliçi baymayan bir tatlı
YanıtlaSilyaptığımız karşımları süzgeçten geçirmemizin nedeni nedir?
YanıtlaSil