Ankara, Antakya ve şimdi de İstanbul.
Aslında blogumda şu ana kadar pek çok defa bahsettiğim ve sanırım yaşamaktan en çok keyif aldığım şehir İstanbul. Sonunda kavuştuğum İstanbul'a taşınma sürecinde biraz ara verdiğim bloguma güzel bir tarifle geri dönüş yapmak istedim. Aslında bu tarif tam da taşınma sürecimde ortaya çıktı.
Gelelim tarife.. En sevdiğim meyvelerin başında siyah incir geliyor. Yaz aylarında taze taze tükettiğim incirlerden yapılmış olan ve 2011 yılında askere giderken beni misafir eden bir restoran sahibinin mutfağında yediğim incir reçeli ilk yediğim reçeldi. O günden sonra da hiç o kadar güzel incir reçeli yemedim, ta ki Özden Görhan'la tanışana kadar.
Arnavutköy'den Beşiktaş'a doğru Serhan Bey'le sohbet ederek yürürken, Kuruçeşme'de incir ağaçlarını gösterip bu incirlerle reçel yaptığından bahsetmişti. İncir ağaçları aklıma o kadar kazınmış ki, bu defa Ortaköy'den Arnavutköy'e yürüdüğüm bir gün, aslında bahçelerden bile kolay kolay toplamaya cesaret edemeyeceğim incirleri kimseye aldırış etmeden yolun kenarından topladım.
Topladığım incirleri biraz anason ve karanfil ekleyerek pişirdim. Pişirme sırasında en önemli püf nokta incirlerin uçlarının ve dip kısımlarının hafifçe kesilmesi. Dip kısımları kesilmez ise incirin içine su giremez ve incirlerin içi çiğ kalabilir. Şekerli suyun da incirin içine nüfus edebilmesi için dip kısımlarının hafifçe kesilmesi şart.
İNCİR REÇELİ TARİFİ
Malzemeler
750 gram ham yeşil incir
1 kilogram toz şeker
750 ml su
2 adet yıldız anason
7-8 adet karanfil
Yapılışı
İncirlerimizin önce üst sap kısımlarını hafifçe kesiyoruZ. ( Sap kısaltma işlemi elinizdeki incirin sap kısmını tamamen yok etmeyecek şekilde çok hafif bir sap bölümü kalacak şekilde yapılmalı)
Sapları kesilen incirlerin alt dip kısımları küçük ucu sivri bir bıçak ile oyulur. Aslında bu oyma işlemi gözünüzü korkutmasın, çok basit bir şekilde dibinde ufak bir delik açılacak şekilde oyuyoruz.
İncirler bol su ile yıkanıp büyük bir tencereye alınır. İncirlerin üzerini örtecek şekilde yaklaşık 2 litre sU doldurulup hızlı ateşe oturtulur. Hızlı ateşte incirler yaklaşık 45 dakika kaynayan suda haşlanır. İncirlerin rengi koyu yeşile döndüğünde incirlerin haşlandığı anlaşılır.
İncirler haşlanırken tezgaha havlu peçete serilip hazırlanır. (incirlerin fazla suyunu almak için)
Haşlanan incirlerin suyu dökülüp incirler soğuk suya atılarak soğutulur. Soğuyan incirler havlu kağıdın üzerine dizilip fazla suyunun süzülmesi sağlanır. (incirlerin fazla suyu süzülmez ise reçel pişirme aşamasında aşırı sulanma olabilir)
Büyük bir tencereye toz şeker ve 750 ml su konup karıştırılır. Şeker ve su karıştırıldıktan sonra incirler, karanfil ve anason ilave edilerek hızlı ateşte alınır. Hızlı ateşte 30 dakika pişen incirlerin orta ateşe alınarak 30 dakika daha pişirilir.
Pişen reçelimiz soguduktan sonra kavanoza doldurulup saklanır.
Öncelikle hoşgeldiniz
YanıtlaSilAnnem de güzel incir reçeli yapar ... Ama fotoğraftaki güzelliği görünce mutlaka bir de buna bakmalı dedim ama ne olur kusura bakmayın ben beceremedim okumayı ... o kadar minik ki yazılar
ilginize çok teşekkür ederim, teknik bir aksaklıktan dolayı yazılar biraz ufak olmuş, şu an düzelttim umarım tarifide beğenirsiniz.
SilHarika ; teşekkür ediyorum dikkate aldığınız için ...
SilGöstereceğim kendisine tarifi de ...
Emeğinize sağlık
tarifinizi yaptım fakat soğuduktan hemen sonra tamamen şekerlendi... Tarifi eksik vermiş olabilirmisiniz her yazılanı bire bir uyguladım... Limon falan konması gerekmiyor mu acaba???
YanıtlaSililginize teşekkür ederim, bazı durumlarda kullandığınız incire göre bile reçelde şekerlenme olabilmektedir, ocagınızın ısı seviyesi de şekerlenme durumuna neden olabılmektedir. Fazla pişen reçeller şekerlenebilir, bunun dısında incir cinside bu durumda etkilidir.
Sil