Hayatımda içtiğim
en iyi sahlebin yapıldığı yer artık sahlep yapmıyor. Aslında yapıyor olsa bile
canım istediği zaman gidip orada sahlep içme şansım pek yok.
Bahsettiğim yer,
üniversite yıllarımda Ankara Bahçelievler'de evime çok yakın olan 'Happy Days'
isimli bir kafeydi. Orada tesadüfen içtiğim sahlebin tadını hiçbir zaman
unutamadım.
Sahlebi sade şekilde
içmeyi severim. Üzerine tarçın bile koymadan. Bazı yerlerde sahlebi yaparken
üzerini kuruyemiş dükkanına çeviriyorlar, fındık fıstık, ne varsa koyuyorlar.
Bazı yerlerde de kıvamı tutmamış su gibi bir sahlep yapıyorlar. Bence
sahlepteki en önemli şey kıvamı ve şekerli tadından çok sahlebin doğal tadını
almak.
Benim bu
beklentilerimi kolay kolay hiçbir yer karşılayamadığı için kendi sahlebimi
yapmaya karar verdim. Şeker oranını azaltmak için sahlebe vanilya ekledim.
Bence vanilyalı sahlep tarçınlısından güzel oldu. Böylece yoğun kıvamı ile
hayalimdeki sahlebe kavuşmuş oldum.
VANİLYALI SAHLEP TARİFİ
- 2 Kişilik
Malzemeler
- 2,5 su bardağı süt
- 2 adet çubuk vanilya
- 2 çorba kaşığı toz şeker (silme)
- 1 çorba kaşığı saf salep
Yapılışı
- Ora boy bir tencereya süt konur.
- Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp sütün içine atıyoruz.
- Saf sahlebimizide süte ilave edip tel çırpıcı ile güzelce çırpıp homajen bir karışım elde ediyoruz. Eger çok iyi karıştırmaz isek karışımda topaklanmalar olabilir.
- Karışıma şekerimizide ilave edip karıştırdıktan sonra tenceremii hızlı ateşe alıp sürekli tel çırpıcı ile karıştırrak sahlebimizi pişiriyoruz. Yaklaşık 4 dakika karışım kaynayıp fokurdayana kadar pişirip servis ediyoruz.