Salı günü akşam 10'da eve gelip üzerimdeki enerjiyi atmak için ne yapsam diye düşünmemin üzerinden çok geçmedi ve kendimi browni'yi fırında izlerken buldum. Karamelli ve bol bitter çikolatalı bomba gibi bir browni!
Saat 10'da başlayan ilk browni
denemesini 11'de bitirdikten sonra tadını çok beğenmeyip hemen ikinci denemeye
geçtiğimde, 00:10'da ikinci browni'nin tadına da bakmış ve istediğim tadı onda
da yakalayamamıştım. Sabahın 3'üne kadar 5 farklı deneme yapıp istediğim sonuca
ulaşınca gönül rahatlığı ile uyuduğum güzel bir salı gecesi geçirdim.
Beş farklı denemede ne yaptın diye sorarsanız,
ilk denemede browni'nin tadı biraz şekerli geldiği için tadını bozmadan şeker
oranını düşürmek için deneme yaptım. Kalan iki denemede %65 kakao oranına sahip
bitter çikolata ve sütlü çikolata ile denemeler yaptım. Sonuç olarak %65 kakao
oranına sahip ve şeker oranı olabildiğince azaltılmış bir brownie tarifi elde
ettim.
Sabah mutfakta duran 5 adet browni'yi ne
yapsam diye düşünürken fotoğraf çekmek için 6. browni'yi yapmaya başladım.
Fazla enerjiniz varsa veya canınız sıkılıyorsa
mutfakta değişik tarifler deneyip deşarj olmanızı tavsiye ederim ama benim
kadar kendinizi kaptırmamaya dikkat edin derim:)
KARAMELLİ BROWNİE TARİFİ
- 9 Kişilik
Malzemleler
Brownie için
- 300 gram bitter çikolata (%65 kakao)
- 130 gram tereyağı (1/2 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
- 150 gram toz şeker (3/4 su bardağı)
- 4 yumurta
- 7 gram kakao (1 yemek kaşığı)
- 140 gram un (1 su bardağı)
- 100 gram karamel
Karamel için
- 60 gram toz şeker
- 50 ml krema
- 50 gram tereyeğı
Yapılışı
Karamelin yapımı
- 15*15 santimlik yağlı kağıt hazırlanır. Yağlı kağıt sığabilecegi bir tabağa veya ısıya dayanıklı bir kabın içine yerleştirilir.(yağlı kağıdı bir kabın içine koymamızın sebebi karamelin çok fazla yayılmasını önleyerek bir miktar kalın kalmasını sağlamak)
- Orta boy bir tavaya şeker konur.
- Tava orta ateşe alınarak şeker kahverengileşene kadar pişirilir. (yaklaşık 5 dakika , şeker tamamen erir ve kahverengileşir)
- Şeker erirken küçük bir tencerede krema kaynama noktasına getirilir.
- Kahverengileşen şeker ateşten alınır.
- Ateşten alınan şekere tereyağı ve krema yavaş yavaş ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılır.
- Karışım yavaş ateşe alınıp 3-4 dakika pişirilir ve yağlı kağıda dökülür. Karamel buzdolabına konup bekletilir. (browni hazır olana kadar)
- Karamelimizi küp küp kesip hazırlıyoruz (karameli kestikten sonra erimemesi için buzdolabında bekletiyoruz)
- Çikolatayı ve tereyağını benmari usulu ( küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) eritiyoruz.
- Fırınımızı 170 derecede çalıştırıyoruz.
- 18*18 cm'lik fırın tepsimize yağlı kağıdımızı yerleştiriyoruz. (aynı ölçü brownie tarifini kullanarak daha geniş bir kalıpta yapmayı düşünüyorsanız brownie daha ince olur ve pişme süresi biraz kısalır, buna dikkat etmenizi tavsiye ederim)
- Yumurta ve şekerimizi 4 dakika hızlı bir şekilde mikserle çırpıyoruz.
- Un ve kakaoyu ekleyip mikserin en yavaş devrinde 2 dakika daha çırpıyoruz.
- Eriyen tereyağı ve çikolatayı yumurtalı karışıma ekleyip 1 dakika hızlı şekilde mikserde çırpıyoruz.
- Karışımımızı fırın tepsimize döküp karamel parçalarımızı karışımın üzerine diziyoruz.(karamel parçalarını düzenli bir şekilde dizmemiz gerekiyor çünkü düzenli olarak dizmezsek brownimizi kesip servis ederken karamel akabilir)
- 170 derecede 30-35 dakika üzeri kabuk olup içi hafif ıslak kalacak şekilde pişiriyoruz.
Harika görünüyor. Ben de aci biberli bir browni tarifi buldum. Denemek icin sabirsizlaniyorum.
YanıtlaSilçok çok teşekkür ederim , acı biberli tarif hiç denemedim umarım guzel olur.
SilÖzellikle karamel kısmını çok beğendim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilçok teşekkürler
Silkabartma tozu kullanmadınız mı?
YanıtlaSilkabartma tozu kullanmadınız mı?
YanıtlaSilKabartma tozu kullanmıyorum, yogun ve kendı şişkinliği ile oluşan bir brownie
Sil