Geçen hafta Antakya'ya 20 kilometre mesafede yer alan dünyanın en uzun ikinci sahil şeridine sahip Samanda ilçesinde avladıkları balıkları kendilerine özgü pişirme teknikleriyle pişiren Dalyan Balık'ta yemek yedik. Yemekten sonra meyve ikramını beklemeden hesabı istediğimizi gören restoran sahibi heyecanla yanımıza gelerek neden meyve ikramını beklemediğimizi sordu. Fazla vaktimiz olmadığını öğrenince meyve ikram edemediği için mahcup olan ve gönlü cebinden kat be kat zengin olan işletmeci bize kocaman bir kasa mandalina hediye etti. Sanırım kasada 10 kilo civarında mandalina vardı.
Mandalinalara baktığımda
biraz yaşlanmış gibi görünüyorlardı. Restoran sahibine mandalinanın cinsini
sorduğumda mandalinaların klasik mandalina olduğunu ancak hasadı geciktiği için
kabuklarının yaşlanmış gibi göründüğünü söyledi. Benim mandalina tutkumu bilen
arkadaşlarım mandalinaları bana bıraktılar.
Mutfakta bir kasa
mandalina bana bakıyordu. Suyunu sıkıp içtim, biraz reçel yaptım, sonra ne
yapsam diye düşünürken mandalinalı bir kek yapmaya karar verdim. Sadece
mandalinalı bir kek olmasındansa hem renk hem de lezzet katması için çörek otu
ilave ettim ama tadı pek hoşuma gitmedi çünkü çörek otunun tuzlu bir tadı vardı
ve mandalinalı kekle pek uyum sağlamadı.
Çörek otundan vazgeçip
haşhaş ilave etmeye karar verdim ve iki denemenin sonunda mandalinalı ve haşhaşlı
bir kek tarifi oluşturmuş oldum.
Fotoğrafta kekin
altındaki tahta 70-80 yıllık bir masa. Üzerinde binlerce defa yemek yenmiş.
Masanın her noktasında farklı anılar var. Çok yakın arkadaşım Piyer'in rahmetli
anneannesinin masası. Üzerinde defalarca yemek yediğim bir masada bir gün kek
yapıp fotoğraf çekeceğim hiç aklıma gelmezdi. Hayatımda yiyebileceğim en iyi
yemeklerden bazılarını orada yeme fırsatım oldu, fotoğrafları çekerken anılarımız
canlanınca biraz duygulandık ve bence güzel fotoğraflar elde ettik. Masanın
üzerindeki izler, bu masada ne kadar çok yemek yendiğinin ve anıların biriktiğinin
adeta tanıkları.
- 8 kişilik
Malzemeler
- 3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı un (120 gram)
- 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker (213 gram)
- 3 yumurta
- 2 mandalinanın kabugu rendesi
- 3/4 su bardağı mandalina suyu
- 1 adet vanilya cubuğu
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/4 su bardağı haşhaş (45 gram)
- 1/4 su bardağı süt (60 gram)
- 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı (7 gram)
- 1 çorba ayçiçek yağı (kalıbı yağlamak için)
Yapılışı
- Fırın 200 derecede çalıştırıyoruz.
- Unu ve kabartma tozunu küçük bir kapta karıştırıyoruz.Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıyoruz ve unlu karışıma ialve ediyoruz.
- 26*11 santim dikdörtgen baton kek kalıbımızı 1 çorba ayçiçek yağı ile yağlayıp hazırlıyoruz. (kalıbın boyu 26 santim, eni 11 santimdir, yüksekliği 7 santim)
- Şekeri ve yumurtayı yoğun bir kıvama gelene kadar yüksek devirde 5 dakika çırpıyoruz.
- Mikserimizi en yavaş devire alıp unlu karışımımızı ekliyoruz ve 1 dakika daha çırpıyoruz.
- Mandalina suyumuzu ilave edip en düşük devirde 1 dakika daha çırpıp sütü ve 1 çorba kaşığı ayçiçek yağını ilave ediyoruz.
- Arkadan haşhaş tohumlarınıda ilave edip 30 saniye daha en düşük devirde karıştırdıktan sonra karışımı kek kalıbımıza döküp fırına atıyoruz. (Karışım kek kalıbının yüksekliğinden 1 parmak (2 santim) az olmalıdır, böylece kabarma payı bırakılır, çünkü karışımı kalıpla aynı seviyede tutarsak kabardığında taşıp fırına dökülebilir.)
- Kek 15 dakika 200 derece piştikten sonra fırının ısınını 175 dereceye düşürüp 15 dakika daha pişiriyoruz. 30 dakikanın sonunda kekimizin ortasına kürdan batırıp kontrol ediyoruz. Kürden hafif nemli ise 5 dakika daha pişiriptekrar kontrol ediyoruz. (5 er dakika aralıklar bu testi uygulayarak kekin pişmesini sağlıyoruz, fırınınızın gücüne göre kek 35 ila 45 dakika arasında pişmektedir.
Ellerinize sağlık çok güzeL görünüyor :) Reçelinde tarifini alabilir miyiz acaba
YanıtlaSilçok teşekkür ederim, reçel tarifi üzerinde çalışmaya devam ediyorum hazır oldugunda paylaşmak isterim :)
Sil