Mesajda,
'Dergimizde bu ay ''Bloglardan Soframıza" adlı bir bölümümüz var ve bu
bölümde yazar mısınız?' diye soruluyordu.
Nasıl bir yazı
istiyorsunuz, kaç tane tarif olmalı derken aslında biraz da reklama ihtiyacım
olduğunu düşünerek çok ta sorgulamadan teklifi kabul ettim ve hemen 3 tarif
hazırlayıp yolladım. Sonra da bana her sayıda yazmam için bir teklifte
bulundular. 3 ayda bir yayımlanan bir dergide yazmanın benim için çok güzel bir
deneyim olacağını düşünerek teklifi kabul ettim. Bana ayrılan bölümün adı da
"Mutfakta Erkek Var" olarak belirlendi.
Kış sayısında
yayımlanan 3 tariften sonra bahar sayısı için çalışmalara başladım, 3 tarif
daha hazırlayıp fotoğraflarını çektim ve yolladım. Ancak tariflerin ikisinin
çok klasik olduğunu belirttikleri ve farklı 2 tarif daha belirlememi
istedikleri mesajın ardından bende isteklerini kırmayarak 2 tarif daha deneyip
fotoğraflarını çekip yolladım. Yolladığım 2 tariften birini çok beğendiler
fakat son olarak başka bir tarif daha belirlememi rica ettiler. Ben de bunun
kendimi geliştirmek ve blogumun daha çok insana ulaşabilmesini sağlamak için
iyi bir fırsat olduğunu düşünerek 1 tarif daha oluşturdum.
Kabul
edilmeyen tarifler için de aslında pek üzüldüğümü söyleyemem, hatta üzülmekten
ziyade sevindim bile, çünkü her tarifi kendi blogumda yayınlayacakmış gibi
hazırladım ve artık blogum için elimde hazır olan 3 tarifim var.
Dergi için
hazırladığım 6 tarifimden 3'ü Gourmet&Styling dergisinin bahar sayısında
yerini alacak, kalan 3 tarif ise blogumda. Bugün sizlerle paylaştığım yaban
mersinli ekler, benim içlerinde en çok sevdiğim tarif.
Evde, saksıda
yetiştirdiğim taze yaban mersinleri yeni meyve vermişken ne yapsam diye
düşünmeye başlamıştım, nereden aklıma geldi bilmiyorum ama eklere çok
yakışacağını düşünerek denemeye karar verdim. Beyaz çikolata ilavesi de
akılları baştan alan bir lezzet oluşturmama yardımcı oldu.
YABAN MERSİNLİ EKLER TARİFİ
- 20 adet ekler için
Malzemeler
Krema için:
- 240 gram beyaz çikolata
- 200 ml krema
- 180 gram yaban mersini (taze veya donmuş)
Ekler hamuru için:
- 1/2 su bardağı su
- 50 gram tereyağı
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 2 yumurta
- 1/2 çorba kaşığı toz şeker (7 gram)
- 1/2 su bardağı un (70 gram)
Eklerin Üzeri için:
- 80 gram beyaz çikolata
Yapılışı
Ekler hamuru yapım
- Fırınımızı 200 dereceye ayarlıyoruz.
- Su , tereyağı , tuz ve şekeri orta boy bir tencereye koyup kısık bir ateşte tereyağı eriyene kadar karıştırıyoruz. Tereyağı eridikten sonra atesin altını açıp kaynama noktasına gelene kadar karıştırıyoruz
- Kaynama noktasına gelen karışımı ateşten alıp unu ekliyoruz.
- Unu karışıma yedirdikten sonra ateşin altını açıp kısık ateşte fazla suyu gidip hamurun tabana yapışmaya başladığı ana kadar 2-3 dakika pişiriyoruz.
- Tencereyi ateşten alıp biraz soğumasını bekliyoruz. (Eğer soğumadan yumurtaları atarsak yumurtalar pişer ve hamurda yumurta kokusu olur.
- Ilık kıvama gelen hamurumuza yumurtalarımızı teker teker ekleyip yumurtaları karışıma yediriyoruz.(tüm yumurtaları aynı anda eklerseniz karıştırmak çok zor olmakta.
- Yumurtaları yedirdikten sonra karışımımızı sıkma torbamıza dolduruyoruz
- Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimizin üzerine 10 santim uzunluğunda ekler elde edecek şekilde, aralıklı olarak hamurumuzu sıkıyoruz. (2 tepsi hazırlıyoruz)
- 200 derecede 10 dakika piştikten sonar fırın ısısını 180 dereceye düşürüp 10 dakika daha hamur parlak kahverengi olana kadar pişiriyoruz. Pişen ekler hamurlarını hemen fırından çıkartmıyoruz. Fırını kapatıp yarım saat fırında soğumaya bırakıyoruz.(hamurları sönmemesi için bu işlemi uyguluyoruz)
- Çiğ krema 5 dakika iyice kabarana kadar çırpılır.
- Çikolatayı benmari usulu(küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) eritiyoruz.
- Yaban mersinlerini mutfak robotunda püre haline getiriyoruz.
- Çırpılan kremanın üzerine çikolatayı ve yaban mersinini ekleyip 2-3 dakika çırpıyoruz ve kremayı buzdolabında en az 2 saat dinlendiriyoruz.
Eklerin Birleştirilmesi
- 80 gram beyaz çikolatayı benmari usulu(küçük bir tencereye iki parmak su koyup üzerine cam veya metal bir kase oturtup pişirme) eritiyoruz.
- Soğuyan ekler hamuru boylamasına ortadan kesilir. Üst kısımlar eritilen beyaz çikolataya hafifçe batırılıp donması için bir kenara kaldırılır.
- Hazırlanan krema sıkma torbasına doldurulur. İnce yassa krema sıkma ucu takılır.
- Ekler hamurunun alt kısmına krema sıkılır , kremanın üzerine beyaz çikolataya buladığımız üst kısımlar yerleştirilir ve servis edilir.
0 Yorum:
Yorum Gönder