23 Tem 2014

Elmalı ve Bademli Kurabiye



İki hafta önce bir okurumdan bir mail aldım. Mailinde klasik elmalı kurabiye yaptığından bahsetmekte idi. Kurabiyelerinin fırından çıktığında gevrek ve çok lezzetli olduğuna fakat 1 gün bekledikten sonra yumuşadığından bahsetmekteydi. Hiç aklımda elmalı kurabiye yokken bir anda elmalı kurabiye yapmaya karar verdim. 


Elmalı karışım ıslak olduğu için kurabiye 1 gün bekledikten sonra yumuşamaktaydı. Elmalı karışımı kurabiyenin içine koymak yerine üstüne koyarsak bu sorun bence çözülebilecekti. Bunun dışında kurabiyenin hamuruda bence çok önemliydi.

Kurabiyemin hamurunu Dorie Greenspan'ın Paris Sweets kitabından aldım. Kitapta Fransızların meşhur galette tarifinin hamur kısmını kullandım. Galette aslında bildiğimiz tarttan çok ta farklı olmasa da içindeki malzemelerin dağilimi biraz daha farklı. Piştiğinde gerek bir hamur elde edilmekte. 

Klasik elmalı kurabiyelerde tarçın ve ceviz kullanılmakta. Ben tarçın yerine bence elmayla çok uyumlu olan vanilyayı kullandım. Ceviz yerine badem kullandım ve farklı bir lezzete ulaştım. Bademleri istediğim şekle ulaştırmak için biraz fazla zaman harcasam da istediğim sonuca ulaştım.



Dondurmaların üzerinde kullanılan çıtır ince uzun bademleri kullanmayı hayal ettim. Bu bademleri bulmak için Antakya da bakmadığım yer kalmadı ve maalesef istediğim ürünü bulamadım. İnternet üzerinden de aradığımı bulamayınca kendi bademimi istediğim şekilde işlemeye karar verdim. 

File baden veya soyulmuş badem bulmak çok kolay olsa da ince ince kesilmiş bademlere perakende olarak maalesef ulaşamadım. Bende bademin en taze halinden alıp son haline getirdim. Kabuklu bademleri alıp kırdım. Daha sonra bademleri soymak için bademleri ılık suya koydum. Daha sonra soğuk suya koyup bademleri tek tek soydum ve 1 saat suda bıraktım. Suda bekleyen bademler kendiliğinde ikiye ayrıldılar ve ayrılan her parçayı keskin bir bıçak ile uzunlamasına 4 parçaya keserek istediğim bademlere ulaştım.


Zamanınız yoksa hazır file bademleri kullanabilir ve ya soyulmuş bademleri alıp kendiniz kesebilirsiniz.

Vanilya özü sayesinde elmalı karışımın içinde çok küçük siyah noktalar oluşmaktadır.

Malzemeler 

Elmalı karışım için :
  • 3 adet orta boy elma
  • 2 vanilya çubuğu
  • 130 gram toz şeker
  • 55 gram kıyılmış badem
Not : hamur tarifi : Dorie Greenspan ' ın Paris Sweets kitabından alınmıştır.

Hamur için :
  • 245 gram un (1 su bardağı + 3/4 su bardağı )
  • 50 gram pudra şekeri (1/3 su bardağı )
  • 50 gram toz şeker (1/4 su bardağı )
  • 1 yumurta
  • 1 çimdik tuz
  • 140 gram tereyağı 
Yapılışı

Elmalı karışımın yapılışı :
  1. Elmalarımızı soyup rendemizin iri rendeleyen tarafı ile elmaları rendeliyoruz.
  2. Vanilya çubuğumuzu ortadan hafifçe kesip içindeki vanilya özünü çıkartıp elmalara ekliyoruz.
  3. Şeker elma ve vanilyamızı orta boy bir tencereye koyup kısık ateşte ateşte 10-15 dakika elmaları suyunu bırakıp suyunu çekene kadar arada karıştırarak pişiriyoruz.( karışımın suyu bitince ateşten kaldırılır.)
  4. Karışım 20 dakika oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirilip üzerine badenler ilave edilir ve güzelce karıştırılır.
Hamurun yapılışı :
  1. Tereyağı , pudra şeker , toz şeker ve tuzu mutfak robotu veya mikserde güzelce karıştırılıp macun kıvamına getirilir.
  2. Üzerine yumurta eklenir 1 dakika daha karıştırıldıktan sonra unun yarısı ilave edilir ve güzelce karıştırılır. 
  3. Kalan un ilave edilir 1 dakika daha karıştırıldıktan sonra mutfak robotundan  çıkartılıp elle yoğurulur.
  4. Hamur etrafa yapışmadığı ve tezgahta hamur parçaları kalmadığı zaman hazır hale gelmiş olur.
  5. Hamur 1 saat buzdolabında bekletilir.
  6. Hamur buzdolabından çıkartıldıktan sonra iki adet yağlı kağıdın arasına yerleştirilip 7mm kalınlığında açılır.
  7. Hamur orta boy su bardağı (8 cm çapında) ile yuvarlak parçalara ayırılır. Yuvarlaklar dışında kalan kısım kaldırılır ve tekrar kullanılmak için bekletilir.
  8. Hamura yuvarlak şekil verildikten sonra serçe parmağımız ile hamurun kenarları kıvrılır. Kıvırma işlemi her hamur için 5 defa yapılır. Hamurun kenarına serçe parmak tek hamlede aşağıdan yukarı doğru hafifçe kıvrılır. (Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi)
  9. Hamurun üzerine elmalı karışımdan 1 tatlı kaşığı koyulur ve güzelce hamurun her noktasına yayılır. 
  10. 180 derecelik fırında 12 dakika piştikten sonra tepsi ters çevrilir ve 8 dakika daha hamur altın sarısı - kahverengi olana kadar pişirilir.



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

6 yorum:
Join the discussionElmalı ve Bademli Kurabiye

  1. Çok güzel bir tat olmuştur eminim. Sunum çok şık. Ellerinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  2. Görselliği kadar lezzetinin de güzel olduğuna eminim.Farklı bir elmalı kurabiye olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim , klasik elmalı kurabiye tarifinden yola çıkarak kendimce bir tarif oluşturmaya çalıştım.

      Sil
  3. Guzel bir tarif ve çok açıklayıcı bir şekilde yazmışsınız ilk fırsatta yapıp deneyeceğim.
    Ellerinize , emeğinize sağlık. ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifi denerseniz sonuçlarını bizimle paylaşın lütfen , ilginiz için çok teşekkür ederim.

      Sil