2 Tem 2014

40 Gram 3 Yaşında ve Matchalı Truf



julie&julia filmini izleyip  hemen bilgisayar basına geçip bir blog adresi almamın üzerinden 3 yıl geçmiş. Kendi doğum günümde kurduğum blogum bugün kendi kendime verdiğim en güzel hediye haline geldi. Blog adresini aldığımda neyi nasıl yapacağım hakkında hiç bir fikrim yoktu. Elimde dijital bir fotoğraf makinem bile yoktu. Viyana'dan aldığım analog slr bir makinem vardı. Makine analog olduğu için çektiğim fotoğrafları ancak 1 hafta sonra filmler banyo edilince görebiliyordum. Fotoğraflara anında bakamadığım için yaptığım hataları tam olarak göremiyor ve anında müdahale edemiyordum. Tarifi yapıp fotoğrafını çekiyorum ancak çektiğim fotoğrafı 1 hafta sonra görüyorum. Gördüğüm fotoğrafı beğenmessem  tarifi tekrar yapıp  fotoğraflarını çekiyor ve1 hafta daha bekliyorum. Bu durumda bloğun hızlı ilerlemesini engelliyordu.



Dijital bir makine almam gerekli hale gelmişti ve birtane slr makine aldım. Daha önce hiç profesyonel makine kullanmamıştım. Makineyi aldığımda önüme gelen her yemeğin fotoğrafını çekiyor ve çektiğim hiç bir fotoğraf karesini beğenmiyordum. Dışarıdan bakıldığında çok basit ve herkesin yapabileceği bir iş gibi görülse de sadece fotoğraf makinesi deklanşörüne basmakla maalesef iyi fotoğraf çekmenin mümkün olmadığını anladım. Merak saldığım yemek fotoğrafçılığıda normal bir fotoğrafçılığa kıyasla çok daha farklı parametrelere sahip bir alan. Işık ayarı , fotoğraftaki fonların seçimi , yemeğe yapılacak zum ayarı gibi birçok ince detay var. Fazla yakın çektiğinizde yemeğin bütünlüğü kaybolurken çok derin çekimlerde de detaylar ortaya çıkmıyordu. Çok güzel bir tatlı yapıyorsunuz görünüşü mükemmel , tabak seçimini yanlış oluyor fotoğrafınız çöpe gidiyor , yanlış renkte bir fonda çekiyorsunuz yine yaptığınız tatlı boşa gidiyor. Binlerce kare fotoğraf çekip , çeşitli yemek fotoğrafçılarının çektiği fotoğrafları inceledikten sonra yavaş yavaş yemek fotoğrafı çekmeyi öğrendim.

Elimdeki makinenin lensinin de yemek fotoğrafı çekmeye uygun olmadığını öğrenince farklı lensler aldım. Çevremdeki, hiç para kazanmadığım bir işe neden bu kadar para harcadığımı eleştiren insanların eleştirilerine pek kulak asmadım ve çalışmalarıma devam ettim.


İlk başlarda yayınladıklarımla son 1 yıldır yayınladığım tarifleri karşılaştırdığımda taş devrinden milenyuma geldiğimi görüyorum. Bu iş her zaman kendinizi yenilemenizi , sürekli araştırma yapmanızı ve farklı konulardan ilham almanızı gerektiren bir iş. Bazen 1 tarifi haftalarca deneyerek sonuca ulaşabiliyorum.

Fotoğrafçılık konusunda kendimi geliştirme çalışmalarına devam ederken bir yandanda yeni tarifler ve teknikler öğrenmem gerekiyordu. Türkçe kaynaklar bana yetmemeye başladı , yabancı yemek ve tatlı kitapları satın almaya başladım , saatlerce hiç başından kalkmadan okuduğum cooking with chocolate kitabı çikolataya bakışımı ve çikolata ile ilgili bildiğim her şeyin değişmesini sağladı. Aslında güzel yemek yapmak iyi bir tarif oluşturmaya yetmiyor.

Mesela yeni bir mousse tarifi yapabilmek için öncelikte tüm mousse yapım tekniklerini öğrenmek gerekiyor. Çünkü orijinalinin nasıl yapıldığını bilmeden kendinize özgün bir tarif yaratmanız mümkün değil.

İlk tarifimi yayınlandığımda 15-20 tık aldığımda sevinçten yerimde duramıyordum. Benim kendimce yazdığım yemek bloğuma hiç tanımadığım birilerinin girip tarifime bakmaları çok farklı bir duygu hissettiriyordu. Tıklamaları gördükçe daha fazla tarif yazmak için heveslenmeye başladım.

Artık çektiğim fotoğraflarda daha özel tabaklar kullanmam gerektiğine karar verip geçen hafta itibariyle ilk antika tabağımı aldım. Antika tabaklardaki yaşanmışlığın fotoğraflarıma  farklı bir ruh katabileceğini düşünüyorum. Görsel olarak  renklerin canlılığı , desenlerin özeni bambaşka bir boyut katmaya başladı fotoğraflarıma.


40 gramın 3. yaşı için son zamanlarda avrupa da bir çok pasta ve kekte kullanılan matcha (japon yeşil çayı ) ile bir tarif denemek istedim. Tarif matchalı truffe. Truffe yapımı çok kolay ve pratik , matcha ile birleşince çok farklı bir lezzete dönüştü. Matcha çayının yetiştirilirken çay bitkisinin güneş görmemesi için üzeri örtülüyor ve bu sayede bitki çok yavaş büyüyor , fazla gelişmeyen bitki yapraklarda klorofil oranını arttırıyor ve koyu renkli yapraklar elde ediliyor. Kendine has çok yoğun bir lezzeti olmakla beraber çokta güçlü bir anti oksidan özelliğe sahip bir çay. Matcha internet üzerinden kolayca ulaşabileceğiniz bir ürün. Organik olanları bile satılmakta.

Malzemeler (24 adet truffe için )
  • 200 gram Beyaz çikolata
  • 3 çay kaşığı matcha 
  • 60 ml krema (1/4 su bardağı)
  • 50 gram Susan (1/3 su bardağı)
Yapılışı 
  1. Çikolatalar çok ince şekilde doğranır veya rendelenip orta boy bir kaseye konur.
  2. Küçük boy bir tencerede krema kaynama noktasına getirilip çikolatanın üzerine dökülür. Üzerine matcha eklenir ve yavaş yavaş dairesel hareketler yapılarak çikolata eriyene kadar karıştırılır.
  3. Karışım oda sıcaklığına geldikten sonra üzerine streç film koyarak buzdolabında en az 2 saat bekletilir.
  4. Susamlar orta boy bir tavada orta teşte tava arada sallanarak 8-10 dakika susamlar altın sarısı renk alana kadar kavrulur.
  5. Çikolatandan Çay kaşığı ile küçük parçalar kopartılır. Koparılan parçalar iki avucumuzun arasında top haline gelene kadar yuvarlanır. Yuvarlanan çikolatalar güzelce susamın içinde yuvarlandıktan sonra servise hazır hale gelir.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

6 yorum:

  1. Merhabalar,
    Çok ilginç bir tarif. Mutlaka denenmeli. Ellerinize emeğinize sağlık...
    Bu arada nice güzel yıllara ve paylaşımlara 40 GRAM...
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler tarifi dernerseniz sonuçlarını oğrenmek isterim

      Sil
  2. yazinizi sonuna kadar okudum ve artik sıkı bir takipcinizim bir blogger ancak bukadar anlatabilir blogger olmayi tesekkurler..Tarifler,resimler hersey harika

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok teşekkür ederim , çok mutlu oldum beğenmenize

      Sil
  3. Yıne ilginc ve nefissss bir lezzet...
    Bu tarifi de ilk fırsatta denenek istiyorum ...
    Sanırım blogumda sizin tariflere sıkça rastlanacak artık...
    Tabi izninizle yapıp blogumda yayınlamak isterim link ve isim belirterek...
    En sıkı takipçilerinizden biri olucam artık...
    Gerçi biraz geç kaldım ama blogunuzun yeni yaşı kutlu olsun nice güzel tariflere hep daha iyi ve güzeliyle...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel sçzleriniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim , tarifleri kaynak belirterek yayınlamadan once bana bildirirseniz memnunniyetle yayınlayabilirsiniz.

      Sil