23 Tem 2013

Peche Melba (peşmelba) Tarifi



Aşçıların imparatoru George Auguste Escoffier. İlk kez ünlü soprana Nellie Melba ‘nın onuruna hazırladı peche melba’yı. 121 yıl önce yapılan peşmelba bugün hâlâ kuplar arasında tahtını koruyor.



Büyük aşçı, yemek yapmanın bir sanat olduğunu  hiçbir zaman göz ardı etmedi. Escoffier aşçıların kralıysa, o günlerde operanın kraliçesi de Avustralyalı genç, güzel soprano Nellie Melba'ydı. O sahne aldığında, Avrupa'nın tüm operaları doluyordu. Londra'ya özel ilgisi vardı Melba'nın; 40 yıl süreyle Covent Garden operasında dinleyicilerini büyüledi. 1892'de Wagner'in Lohengrin operasını söyleyecekti. Bu temsil için Escoffier'ye en ön sıradan bir davetiye gönderdi. Ertesi akşam da bu müzik ziyafetinin altında kalmak istemeyen Escoffier, Melba'yı Savoy'a davet etti, onun onuruna yeni bir tatlı yaptı. Beyaz şeftalileri kısa süre haşlayıp kabuğunu soyduktan sonra buzlu suya atıp, üzerine pudra şekeri serpip soğukta bekletti. Sonra gümüş bir kadehin içini kremalı vanilya dondurması ile doldurup, şeftalileri yerleştirdikten sonra, üzerini şeker kattığı ahududu püresiyle kapladı. Bir akşam önce izlediği temsilin ilk perdesindeki kuğulardan esinlenerek, bu nefis tatlının üzerini buzdan iki melek kanadıyla süsledi. Kup tarzı dondurmaların klasiği peşmelba, yani 'Melba şeftalisi' işte böyle doğdu. Şef, zaman içinde dondurmada küçük rötuşlar yaptı ve şeftalinin etrafına az miktarda krema ekledi. (AHMET ÖRS 16.08.2009 tarihli sabah gazetesi )



Yıllar  içimde  tarifte  çeşitli  değişiklikler  olsa da  orijinal  tariften  çok uzaklaşılmamış durumda. Peche  Melba  hem  serinletici hem  tatlı  ihtiyacını  karşılarken  insanın  içini  baymayan  hafif bir tatlı.  Şeftalinin  yumuşak  dokusu  , yumuşak  vanilyanı dondurma ile birleşirken  sert  bademler ağızda farklı bir  doku yaratmakta.  Ahududu  sosu  işe  insanın  aklını  başında  alıp  alıyor.

Yaz  aylarında  ramazan  daha uzun  geçmekte  ve insanların  şekeri  bir  hayli  düşmekte. Yemekten  sonra  aşırı  derecede  tatlı  ihtiyacı  duyan insanlar  , hem  sıcağı  bastırıp  hemde  tatlı  ihtiyaçlarını  karşılamak  istiyorlar.  Peche  Melba  hem  meyveli  hemde  dondurmalı olduğu  için  her  ihtiyacı  karşılamakta.

PEACHE MELBA TARİFİ

- 3 kişilik

Malzemeler :
  • 3 adet orta boy olgun şeftali
  • 300  gram  vanilyalı  dondurma
  • 300  gram  donmuş ahududu
  • 50 gram toz şeker
  • 2 litre buzlu su
  • 2 litre kaynar su
Yapılışı :
  1. Ahududu  ve  toz  şekerimizi  küçük bir tencerede 10 -15  dakika  iyice suyu çıkana  kadar pişiriyoruz. Pişen  ahududu  ve  şeker  karışımını  güzelce  süzgeçten  süzüp  bir kenarda soğumaya  bırakıyoruz. Bunu  daha  öncede  yapıp  buzdolabında saklayabilirsiniz  uzun süre  dayanabilmekte.
  2. Orta  boy  bir  tencerede  kaynar  suya  seftalilerimizi  bütün  olarak  atıp  1-2  dakika bekletip  başka  bir  tenceredeki  buzlu  suya  şeftalilerimizi  atıyoruz. Burada  amaç pişme  işlemini  durdurmak  ve şeftalileri  rahatça  soyabilmek.
  3. Buzlu  suda  2  dakika  beklettiğimiz  şeftalilerimizi  güzelce  soyup  ortadan  ikiye  bölüp çekirdeğini  çıkartıyoruz.
  4. Bir tabağa iki parça şeftali üzerine ahududu sos dokup yanınada 1 top vanilyalı dondurma koyarak servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

11 yorum:

  1. süper tarif bugun akşam denemeği dusunyorum sonuçları size yazarım elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor , en kısa zamanda denek istiyorum ama pek zamanım yok keşke yapıp yollasanız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ali - ece ilginize çok teşekkür ederim , adresinizi verin yapı yollayım :)

      Sil
  3. ahmet bey tariflerinizi sürekli takip ediyorum gün geçtikçe kalite yükselmekte , basit malzemelerle herkezin ulaşabileceği ve pratik bir şekilde uygulayabileceği tarifler , eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merve - genellikle pratik tarifleri tercih etmeye çalışıyorum begenmene sevındım.

      Sil
  4. tariflerinizi hiç denemedim sadece okuyorum ve fotograflara baktıkça ağzımın suyu akmıyor desem yalan olur

    YanıtlaSil
  5. yaz ayları için çok iyi bir öneri bence elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık, bu saatte ağzımı sulandırdı valla:)

    YanıtlaSil
  7. offf çok güzel…

    YanıtlaSil
  8. offf demek istiyorum.
    bir yapan olsa da yesek!

    YanıtlaSil
  9. Öf öf öf oruçlu oruçlu bu yazıyı okumak hiç iyi olmadı. Ellerinize sağlık şahane görünüyor.

    YanıtlaSil