12 Nis 2012

Havuçlu Pasta


Annem içine bol miktarda bebe bisküvisi ve ceviz koyarak havuçlu toplar yapardı. Lezzeti aklımı başımdan alırdı. Bol havuç, ceviz ve bebe bisküvisi gibi basit malzemelerle nasıl böyle lezzetli bir tarifi elde edebildiğini hiç anlamazdım.


Uzun zamandır annem havuç topları yapmıyor, iş başa düştü diyerek ve annemin tarifine kendi yorumumu katarak sizlere yenilenmiş bir 'havuçlu lezzet' oluşturdum.



Havuç toplarının içindeki en belirgin tadı, kullanılan bebe bisküvisindeki vanilyalı ve şekerli tat oluşturuyor. Benim yaşlarımda olup ta, çocukluğunda Eti Cici Bebe bisküvilerinden yemeyen yoktur sanırım. Ben annemin 'havuçlu toplar' tarifini havuçlu pasta tarifine dönüştürmeye karar verdim ve pastamın içindeki en önemli malzeme olan bisküvileri hazır almak yerine kendim yaptım. Bisküvilerimi yaparken aklıma kazınmış olan Eti Cici Bebe'nin tadından yola çıkarak ve Cici Bebe'nin lezzetine yakın bir lezzet hayal ederek katkısız, sağlıklı ve lezzetli bir bisküvi yaptım.



HAVUÇLU PASTA TARİFİ

- 10 Kişilik


Malzemeler :

Havuçlu pasta için
  • 1,5 kg havuç rendesi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 400 gram bisküvi
  • 250 gram kırılmış ceviz
  • 100 gram hindistan cevizi (üzeri için)
Bisküvi için 
  • 80  gram  tereyağı (oda  sıcaklığında)
  • 70  gram  pudra  şekeri
  • 180  gram  un
  • 1  yumurta
  • Vanilya
Yapılışı :

Bisküvi yapımı
  1. Küp  küp  kestiğimiz  tereyağımızı mutfak  robotumuz da çırpıp yumuşatıyoruz.
  2. Daha  sonra  üzerine vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp, pudra  şekerini  ,  yumurtayı  ve   unu  ekleyip  tekrar  mutfak  robotumuzu  çalıştırıp  1-2  dakika  hamur  olana  kadar  karıştırıyoruz.
  3. Hamurumuzu yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
  4. Dinlenen hamurumuzu çıkartıp iki adet yağlı kağıdın arasına yerleştirip merdane ile yarım santim kalınlığında açıyoruz. Yarım santim kalınlığında açtığımız hamurumuzu önce boylamasına 1 santimlik şeritler olacak şekilde kesiyoruz. Daha sonra kestiğimiz şeritlere dik olacak şekilde 1 santim kalınlığında tekrar şeritler kesiyoruz ve küp şekilde hamur parçaları elde ediyoruz. Hamurun eklini hiç bozmadan tepsiye yerleştirip 20 dakika derin dondurucuda bekletiyoruz. 
  5. Başka bir fırın tepsisine yağlı kagıt seriyoruz.
  6. Fırınımızı 170 derecede çalıştırıyoruz.
  7. Derin dondurucudan çıkarttığımız hamurumuzu elimizle ayırarak yağlı kağıdımızın üzerine diziyoruz.(Tüm hamuru dizmek için 2 adet tepsiye ihtiyacımız var)
  8. 170 derecede 15 dakika altın sarısı olana kadar pişiriyoruz. (10. dakikada kurabiyelerimizi kontrol edip tepsinin yönünü değiştiriyoruz)
Pastanın yapımı
  1. Havuçlar en ince rende de rendelendikten sonra büyük boy bir tencereye konur. Üzerine toz şeker ilave edilerek hızlı ateşte 15 dakika sürekli karıştırılarak pişirilir. 15 dakikanın sonunda havuç yavaş ateşe alınarak suyu tamamen uçana kadar yaklaşık 15 dakika daha pişirilir.
  2. Havuçlu karışımımızı yarım saat oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakıyoruz.
  3. Cevizimizi küçük parçalar olacak şekilde elimizle kırıyoruz.
  4. Cevizimizi ve bisküvimizi havuçlarımıza ilave edip bisküvileri kırmadan yavaş yavaş karıştırıp kalıbımıza döküyoruz. 23 santimlik papatya kek kalıbı kullanıyoruz.
  5. Pastanın içinde boşluklar kalmaması için tüm karışımı aynı anda kalıba dökmek yerine karışımı yavaş yavaş kalıba döküp kaşıkla hafif bastırıp üzerini düzeltip tekrar karışımda bir miktar ekleyip tekrar hafifçe bastırıp üzerini düzeltiyoruz. Tüm karışımı kalıba yerleştirdikten sonra işlemi tamamlamış oluyoruz.
  6. Pastamızı 2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra buzdolabından çıkartıp kalıbı ters çevirerek pastamızı taba yerleştiriyoruz. Üzerine hindistan cevizimizi serpip servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

6 yorum:
Join the discussionHavuçlu Pasta

  1. YERİM BEN ONU, YERİM .....

    YanıtlaSil
  2. etkileyici bir tarif değişik...

    YanıtlaSil
  3. güzel birtarif ..

    YanıtlaSil
  4. güzel tarif lezzetli ve de çok sağlıklı olduğuna emin ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. çok ama çok güzel olmuş.... yemeğe doyamadım....

    YanıtlaSil
  6. Oldukça pratik. Ben de biçok kere misafirlerime yapmıştım.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil