Annem içine
bol miktarda bebe bisküvisi ve ceviz koyarak havuçlu toplar yapardı. Lezzeti
aklımı başımdan alırdı. Bol havuç, ceviz ve bebe bisküvisi gibi basit
malzemelerle nasıl böyle lezzetli bir tarifi elde edebildiğini hiç anlamazdım.
Uzun zamandır
annem havuç topları yapmıyor, iş başa düştü diyerek ve annemin tarifine kendi
yorumumu katarak sizlere yenilenmiş bir 'havuçlu lezzet' oluşturdum.
Havuç toplarının
içindeki en belirgin tadı, kullanılan bebe bisküvisindeki vanilyalı ve şekerli
tat oluşturuyor. Benim yaşlarımda olup ta, çocukluğunda Eti Cici Bebe
bisküvilerinden yemeyen yoktur sanırım. Ben annemin 'havuçlu toplar' tarifini
havuçlu pasta tarifine dönüştürmeye karar verdim ve pastamın içindeki en önemli
malzeme olan bisküvileri hazır almak yerine kendim yaptım. Bisküvilerimi
yaparken aklıma kazınmış olan Eti Cici Bebe'nin tadından yola çıkarak ve Cici
Bebe'nin lezzetine yakın bir lezzet hayal ederek katkısız, sağlıklı ve lezzetli
bir bisküvi yaptım.
HAVUÇLU PASTA TARİFİ
- 10 Kişilik
- 10 Kişilik
Malzemeler :
Havuçlu pasta için
Havuçlu pasta için
- 1,5 kg havuç rendesi
- 1 su bardağı toz şeker
- 400 gram bisküvi
- 250 gram kırılmış ceviz
- 100 gram hindistan cevizi (üzeri için)
Bisküvi için
- 80 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 70 gram pudra şekeri
- 180 gram un
- 1 yumurta
- Vanilya
Bisküvi yapımı
- Küp küp kestiğimiz tereyağımızı mutfak robotumuz da çırpıp yumuşatıyoruz.
- Daha sonra üzerine vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp, pudra şekerini , yumurtayı ve unu ekleyip tekrar mutfak robotumuzu çalıştırıp 1-2 dakika hamur olana kadar karıştırıyoruz.
- Hamurumuzu yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
- Dinlenen hamurumuzu çıkartıp iki adet yağlı kağıdın arasına yerleştirip merdane ile yarım santim kalınlığında açıyoruz. Yarım santim kalınlığında açtığımız hamurumuzu önce boylamasına 1 santimlik şeritler olacak şekilde kesiyoruz. Daha sonra kestiğimiz şeritlere dik olacak şekilde 1 santim kalınlığında tekrar şeritler kesiyoruz ve küp şekilde hamur parçaları elde ediyoruz. Hamurun eklini hiç bozmadan tepsiye yerleştirip 20 dakika derin dondurucuda bekletiyoruz.
- Başka bir fırın tepsisine yağlı kagıt seriyoruz.
- Fırınımızı 170 derecede çalıştırıyoruz.
- Derin dondurucudan çıkarttığımız hamurumuzu elimizle ayırarak yağlı kağıdımızın üzerine diziyoruz.(Tüm hamuru dizmek için 2 adet tepsiye ihtiyacımız var)
- 170 derecede 15 dakika altın sarısı olana kadar pişiriyoruz. (10. dakikada kurabiyelerimizi kontrol edip tepsinin yönünü değiştiriyoruz)
Pastanın yapımı
- Havuçlar en ince rende de rendelendikten sonra büyük boy bir tencereye konur. Üzerine toz şeker ilave edilerek hızlı ateşte 15 dakika sürekli karıştırılarak pişirilir. 15 dakikanın sonunda havuç yavaş ateşe alınarak suyu tamamen uçana kadar yaklaşık 15 dakika daha pişirilir.
- Havuçlu karışımımızı yarım saat oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakıyoruz.
- Cevizimizi küçük parçalar olacak şekilde elimizle kırıyoruz.
- Cevizimizi ve bisküvimizi havuçlarımıza ilave edip bisküvileri kırmadan yavaş yavaş karıştırıp kalıbımıza döküyoruz. 23 santimlik papatya kek kalıbı kullanıyoruz.
- Pastanın içinde boşluklar kalmaması için tüm karışımı aynı anda kalıba dökmek yerine karışımı yavaş yavaş kalıba döküp kaşıkla hafif bastırıp üzerini düzeltip tekrar karışımda bir miktar ekleyip tekrar hafifçe bastırıp üzerini düzeltiyoruz. Tüm karışımı kalıba yerleştirdikten sonra işlemi tamamlamış oluyoruz.
- Pastamızı 2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra buzdolabından çıkartıp kalıbı ters çevirerek pastamızı taba yerleştiriyoruz. Üzerine hindistan cevizimizi serpip servis ediyoruz.
YERİM BEN ONU, YERİM .....
YanıtlaSiletkileyici bir tarif değişik...
YanıtlaSilgüzel birtarif ..
YanıtlaSilgüzel tarif lezzetli ve de çok sağlıklı olduğuna emin ellerinize sağlık..
YanıtlaSilçok ama çok güzel olmuş.... yemeğe doyamadım....
YanıtlaSilOldukça pratik. Ben de biçok kere misafirlerime yapmıştım.
YanıtlaSilElinize sağlık.