19 Ara 2018

Yeni Yıl Keki (Meyveli Kek)


İçinde bol miktarda meyve şekerlemesi, fındık, badem ile hem çok lezzetli hemde aşırı besleyici bir kek. Yılbaşına yakışır için rengarenk kek.

Aslında temel olarak Pound kek tarifimi kullandım fakat paound kek çok şekerli olduğu için ve kekin içinde meyve şekerlemesi kullandığım için şeker oranını oldukça azalttım. Meyve ve kuru yemişleri sevenler için inanılmaz bir kek.


Yoğun bir dokusu var, bir dilimi oldukça tatmin edici. Yapımı biraz maliyetli olsa da yaptığınızın karşılığını alıyorsunuz. Yılbaşı sofranızda veya kutlamalarda mutfağınızda yerini alacak bir kek.

Aynı anda bir çok faklı tadı alabilmeniz yönünden de çok keyifli bir tarif.  Meyvelerin yumuşaklığı, fındık ve bademin çıtırlığı yoğun kek karışımı ile birleştiğinde ağzınızda lezzet patlamalarının oluşmasını sağlamakta. 

Bu kekin yapım aşamasında 8 saatlik bir bekleme süresi olmakta, buda meyve şekerlerinin ıslatılıp şişmesini amaçlamakta. Bu süreçte meyve ve meyve şekerlerini, isterseniz alkollü isterseniz de meyve suları ile ıslatabilirsiniz. Tercih size kalmış. 



Meyve şekerlemelerini de ben Eminönü'nden temin ettim, küçük küçük parçalar olması tekrar kesme işlemi yapmamamı sağladı. Fakat siz daha büyük meyve şekerlemeleri de alıp evde doğrayabilirsiniz. Bir çok marketin kuru yemiş bölümünden de temin edebilirsiniz. 


Not : 1 cup = 1 su bardağı = 240 ml 


YENİ YIL KEKİ (MEYVELİ KEK) TARİFİ

- 10 Kişilik

Malzemeler


   Meyve Karışımı İçin;

  • 1 cup kuru meyve şekerlemesi (küçük küpler halinde)
  • 1/2 cup kuru beyaz üzüm
  • 3 adet kuru kayısı
  • 1 adet mandalina
  • 1 adet portakal
  • 1/2 cup su 
  • 4 çorba kaşığı un (en son kullanılıyor)
   Kek İçin;
  • 1/2 cup fındık
  • 1/2 cup badem
  • 125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 100 gram toz şeker
  • 3 adet büyük boy yumurta 
  • 187,5 gram un
  • 24 gram nişasta
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 1 çimdik tuz
  • 100 ml krema (1/2 kutu)
Yapılışı 
  1. Öncelikle meyvelerimizi hazırlıyoruz.
  2. Meyve şekerlemeleri, kuru üzüm ve küp küp doğradığımız kayısılarımızı orta boy bir kaba koyup, üzerlerine, portakal suyu, mandalinanın suyunu ve 1/2 cup suyumuzu döküp güzelce karıştırıyoruz. Kabın üzerine kapatıp 8 saat dinlendiriyoruz. Bu dinlendirme sırasında aklımıza geldikte karışımı açıp karıştırıyoruz. 
  3. 8 saatin sonunda keki yapmaya başladığımızda meyveleri süzgece alıp içinde kalan fazla suyu süzüyoruz. 
  4. Süzme işleminin ardından 4 çorba kaşığı unu meyve karışımına döküp güzelce karıştırıp tüm meyvelerin üzerine ince bir un katmanı oluşturuyoruz.( Bu işlemi keki yapmadan hemen önce yapmamız gerekmekte yoksa karışım bozulmakta)
  5. Fırını 160 derecede çalıştırıyoruz. 
  6. Kek kalıbımıza yağlı kağıt koyuyoruz. 
  7. Tereyağımızı mikserde 2 dakika çırparak krema kıvamına getiriyoruz. 
  8. Vanilya, şeker ve tuzu ilave edip 8 dakika çırpıyoruz. 
  9. Çırpılan karışıma yumurtaları teker teker ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz.
  10. Tüm yumurtalar ilave edildikten sonra kremayı ilave edip düşük devirde 1 dakika daha çırpıyoruz. 
  11. Düşük devirde un ve nişastayı da ekleyip 1-2 dakika daha çırpıyoruz. 
  12. Karışıma unladığımız meyvelerimizi ilave ediyoruz ve spatula ile karıştırıyoruz. (meyveleri eklerken karışımın dibinde kalan fazla unu ilave etmiyoruz)
  13. En sonra ufak ufak doğradığımız fındık ve bademi de ilave edip karışımı kek kalıbına döküyoruz. 
  14. Fırında üzerine güzelce kızarana kadar 55-60 dakika pişiriyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder