23 Ara 2014

Yerfıstıklı Kurabiye



Bugüne kadar çerez olarak çok sevdiğim yerfıstığını tatlı bir kurabiyede kullanmayı pek düşündüğümü söyleyemem. Aslında fıstık ezmesi lezzetine de çok alışık değildim. Tanışıklığımız üniversite yıllarında bir arkadaşımın krepleri nutella ve fıstık ezmesini servis etmesiyle olmuştu. İçinde bol miktarda fıstık ezmesi bulunan bir kurabiye yapma fikri,  Hümeyra Aydoğdu'nun yaptığı yerfıstıklı kurabiyeleri görünce ortaya çıktı. Birkaç farklı tarifi denedikten sonra Martha Stewart'ın tarifini kullanmaya karar verdim. Bence Martha, kurabiye yapımında dünyanın en iyilerinden.


Tarif : http://www.marthastewart.com'dan alınmıştır.


YERFISTIKLI  KURABİYE  TARİFİ


- 48 adet  kurabiye  için


Malzemeler


  • 8 yemek kaşığı tereyağı (120 gram) (oda sıcaklığında)
  • 3/4 su bardağı yerfıstığı ezmesi
  • 1/2 su bardağı toz şeker (100 gram)
  • 1/2 su bardağı kahverengi şeker (100 gram)
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 1 su bardağı un (140 gram)
  • 3/4 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı

  1. 2 adet fırın tepsisine yağlı kağıt serilip hazırlanır.
  2. Fırın 170 derecede çalıştırılır.
  3. Tereyağı , yerfıstığı ezmesi , toz şeker  ve kahverengi şeker mutfak robotuna konur.
  4. Vanilya çubuğumuzu ortadan kesip içindeki özü çıkartıp mutfak rotundaki karışıma ilave edilir ve mutfak robotunda 2-3 dakika homojen bir karışım olana kadar karıştırılır.
  5. Karışıma yumurta eklenip 1 dakika daha karıştırılır.
  6. Son olarak un ve kabartma tozu ilave edilerek karıştırılır. (kurabiye yapışkan ve çok fazla katı olmamakta) 
  7. Kurabiye karışımını sıkma torbasına doldurup her tepside 24 adet kurabiye olacak şekilde ve 5  er santim çapında daireler oluşturularak aralıklı şekilde yağlı kağıdın üzerine sıkıyoruz (sıkma torbanız yoksa krema sıkma aparatı kullanılabilir veya iki tatlı kaşığı kullanarak yağlı kağıdın üzerine kurabiye karışımlarını koyabilirsiniz)
  8. Kurabiye karışımını çok sık tepsiye sıktıktan sonra elimizle 6-7 defa tepsinin altına vurarak kurabiyelerin üzerlerinin daha düzgün olmasını sağlıyoruz ve kurabiye karışımlarının bir miktar yayılmasını amaçlıyoruz (kurabiye karışımını çok sık olarak tepsiye dizersek pişerken kurabiyeler bir miktar kabardıkları için birbirlerine yapışabilmekteler )
  9. 170 derece fırında 12 dakika pişirdikten sonra tepsiyi ters çevirip 4-6 dakika daha kurabiyeler kahverengi olana kadar  pişiriyoruz. (çok fazla pişirirsek kurabiyelerde yanık tadı olabilmekte , kurabiyenin üzerine dokunduğumuzda sertleşmiş ve kahverengileşmiş ise kurabiye pişmiştir) 2. tepsi içinde aynı işlemi uyguluyoruz.


Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder