30 Eyl 2014

Satsumalı Cheesecake



Satsumalı cheesecake yapmak için uğraşıp bulduğum yemyeşil satsumaların bir bölümü ile dondurma yapmıştım. Satsumalı dondurma tarifimi hatırlarsınız. Satsumaları istememin asıl nedeni olan cheesecake'i o sıcak yaz günlerinde kapıldığım dondurma tariflerinden dolayı ertelemiştim. Sonunda cheesecake'e sıra geldi. Ekşi satsumalarla tatlı-ekşi bir cheesecake tarifi elde ettim. Bence yaz ayları için çok keyifli bir lezzet ortaya çıktı.

Satsumaların hikayesini ayrıca satsumalı dondurma tarifimden okuyabilirsiniz.



Bu cheesecake'in en önemli özelliği taze satsuma tadının yanında tabanının antep fıstıklı olması. Cheesecakeler'de genellikle hazır bisküviler kullanılmakta. Ben hazır ürünler yerine cheesecake tabanını kendim yapmayı tercih ediyorum. Taban olarak, genellikle fındık ve badem eklenerek bir taban yapılmakta. Ben de en çok sevdiğim kuru yemiş olan antep fıstığını kullanarak bir taban yapmayı düşündüm. Ancak taban cheesecake'in tadını bastırmamalı ama kendi tadını da kaybetmemeliydi. 4-5 denemenin sonunda ideal lezzete ulaştım. Antep fıstığı bence cheesecake'e çok yakıştı.


SATSUMALI CHEESECAKE TARİFİ

8 kişilik 

Malzemeler

Cheesecake tabanı için 
  • 90 gram toz antep fıstığı (1 su bardağı)
  • 60 gram tereyağı (oda sıcaklığında) (4 yemek kaşığı )
  • 40 gram pudra şekeri (1/4 su bardağı)
  • 110 gram un (3/4 su bardağı + 1/2 yemek kaşığı)
  • 1/2 yumurta (çırpılmış 1 yumurtanın yarısı)


Cheesecake dolgusu için 
  • 4 yumurta + 2 yumurta sarısı
  • 600 gram labne peynir 
  • 200 gram toz şeker (1 su bardağı)
  • 80 gram satsuma suyu (süzülmüş)
  • 3 satsuma kabuğu rendesi
  • 3 çay kaşığı buğday nişastası
Yapılışı 

Cheesecake tabanı 
  1. Tabanı düz , orta boy fırın tepsisine yağlı kağıt serilip hazırlanır.
  2. Fırın 160 derecede çalıştırılır.
  3. Tereyağı , pudra şekeri , antep fıstığı mutfak robotunda veya elle güzelce karıştırılır.
  4. Karışıma yumurta ve antep fıstığı eklenip 1 dakika daha karıştırıldıktan sonra un eklenir. 
  5. Un eklendikten sonra karışım 2 dakika daha karıştırılıp hazır hale getirilir.
  6. Hamur 1/2 santim kalınlığında kullanacağınız kalıbın şekine göre (yuvarlak veya kare) yağlı kağıdın üzerine serilir. (18 santimlik kare veya 20 santimlik yuvarlak kalıp kullanabilirsiniz)
  7. Hamurun pişerken kabarmasını önlemek için , hamurun üzerine kürdan yardımıyla küçük deliler açılır.
  8. Hamur , kalıbın şekline güre kenarlardan düzeltilir. Fırınınızın gücüne göre 15-20 dakika hamur hafif kızarana kadar pişirilir. 
  9. Pişen taban fırından çıkartılıp kalıbıyla birlikte soğumaya bırakılır.
Cheesecake dolgusu 
  1. Benmari  usulu ( küçük bir tencereye  iki  parmak  su koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir  kase  oturtup  pişirme) şeker  ,  yumurta , yumurta sarıları , satsuma kabukları ve  satsuma  suyunu  çırpıyoruz. Alttaki  su  kaynamamalı  , orta  ateşte  15 dakika karışım 85 dereceye  gelene  kadar  çırparak  pişiriyoruz. Karışımda tel çırpıcının izi oluşmaya başladığında istediğimiz kıvama geldiğini anlıyoruz.
  2. Karışımı tel süzgeçten geçirip orta boy bir tencereye aktarıyoruz.
  3. Labne peynirimizi ekleyip yavaş ateşte karıştırmaya başlıyoruz. Karışım 2 dakika piştikten sonra nişastamızı ekleyip 2-3 dakika daha (karışım çok yoğun bir kıvam alana kadar karıştırıyoru) pişiriyoruz.
  4. Pişen karışımı 10-15 dakika  soğuttuktan sonra cheesecake tabanının altında olduğu kalıbın içine döküp buzdolabında 24 saat dinlenmeye bırakıyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder