1 Ağu 2013

Patates Cipsi


Dünyanın en büyük gıda devleri yıllardır üretmekte patates cipslerini , hazır patates cipslerinin tadına bakmayanımız yoktur sanırım. Bol yağda , bol tuzlu bir şekilde incecik  kesilip kırılgan hale gelene kadar kızartılır patates cipsleri. Yıllarca kızartıldıkları yağlar hakkında tartışmalar oldu , halende olmaya devam etmekte. Bazı üreticiler bitkisel yağlarla kızartırken patateslerini bazı üreticilerde katı yağlarla kızartmakta. Kızartmada yağın kalitesi en önemli unsur aslında . Kalitesi düşük veya trans yağlar ile yapılan kızartmalar insan sağlığına ciddi bir tehdit durumunda. 


Trans yağlar son zamanlarda her kesin dilinde ama tam anlamıyla ne olduklarını maalesef pek bilmemekteler. Trans yağ ; bitkisel yağa ''hidrojenasyon'' olarak adlandırılan bir işlemle ''hidrojen'' eklenmesi işlemi ile elde edilen yağdır. 




Yıllardır zararlarını pek bilemeden tükettiğim hazır patates cipslerinin zararlarını öğrendikçe tüketmemeye başladım. Çok sevdiğim bu lezzeti sağlıklı bir şekilde nasıl elde edebilmek için birkaç deneme yaptım. Fırın tepsisine yağlı kağıdımı açtım , patateslerini ince ince dilimleyip güzel bir sos yaptıktan sonra fırında hızlı ateşte pişirdim. Karışımda çok fazla yağ yok , fazla yağ olmadığı için patateslerin nasıl kızaracağını  düşünebilirsiniz belki ama burada da patateslerin fırın tepsisine dizilimi ön plana çıkmakta , patateslerin her yerinin eşit ısıya maruz kalması için çok fazla sık dizmeden tepsiye yerleştirip yüksek ısıda pişirip gevrek patateslerimizi elde ediyoruz. Yapımı çok kolay , sağlıklı ve çok lezzetli.

İçine koyacağınız baharatlar sizin hayal gücünüze kalmış durumda. Sadece tuz bile koysanız yeterli olabilir. Benim gibi içine barbekü sosta ilave edebilirsiniz. Etlerin yanında güzel bir garnitür de olur , maç  keyfi yaparken biranızın yanına eşlikte edebilir , artık orası size kalmış. Yemeğe başladığınızda yarım tepsi yiyip ben ne çok yedim diye üzülmeyin sakın çok yer kapladığı için çok yemiş gibi görünürsünüz.

PATATES  CİPSİ  TARİFİ

- 4 kişilik

Malzemeler :

  • 2 orta boy patates
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı barbekü sos
  • 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 çay bardağı ayçiçeği yağı
Yapılışı :
  1. Fırınımızı 220 derecede çalıştırıyoruz.
  2. Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirip hazırlıyoruz.
  3. Patateslerimizi güzelce yıkayıp bir kenarda kurumaya bırakıyoruz.
  4. Sıvı yağımızı , barbekü sosumuzu ve diğer tüm baharatlarımızı ufak bir sos kabında karıştırıyoruz.
  5. Patateslerimizi 3-4 mm kalınlığında halka hakla dilimliyoruz ve büyükçe bir kaba koyup hazırladığımız karışımı  ekleyip güzelce karıştırıyoruz. (tarifteki en önemli ayrıntı patateslerin hepsinin aynı kalınlıkta kesilmesidir , patates boyutunun pek önemi yoktur)
  6. Fırın tepsisine yerleştirdiğimiz yağlı kağıdımızın üzerine ilk dilimi yerleştirip ikinci dilimi ilk dilimin afifçe üstüne gelecek şekilde yerleştiriyoruz.(patateslerin fazla üst üste gelmelerini istemediğimiz için sadece uçları üst üste gelecek şekilde diziyoruz) Bu şekilde tüm tepsiyi kaplıyoruz.
  7. 25 dakika 220 derecede pişiriyoruz. Fırının gücüne göre kontrol edip daha gevrek olması için 5 dakika daha pişirebiliriz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:
Join the discussionPatates Cipsi

  1. Güzel bir fikir.Benim çocuklara yapayım :)Eminim seveceklerdir. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler şeniz hanım , çocuklarde beğenirler insallah

      Sil