28 Nis 2013

YEŞİL ELMALI KEK TARİFİ

   
İki  yıldan  uzun  bir  süre  önce  babam  televizyonda  izlediği  bir  elmalı  kek  tarifinden bahsetmişti.  Anlattıklarını  çok beğendim  ve  denemek  istedim. Tarifi  yaptım  ama  içindeki  elmalar  sulu  sulu ve diri  kalmış,  her  lokmada  kekin  süngerimsi yapısıyla sanki elmayı direk  yiyormuşcasına güzel bir lezzet oluşmuştu.


Bu  kekten  bahsettiğim  ve  beni  çok  iyi  tanımayan  arkadaşlarım  benim  enfes  bir kek yapabileceğime  inanmadılar.  Bunun  üzerine  hemen  gidip  bu  tarifle  bir  kek  yaptım ve arkadaşlarıma  götürdüm.  Keki  yiyen  kız  arkadaşlarım  tadına  bayıldılar  ve  benim  bu kadar iyi  kek  yapmayı  nereden  öğrendiğimi  ve  nasıl  yaptığımı  meraklı  sorularla  ortaya koydular. O  sıralarda  henüz  bloğum  ortada  yoktu  ve  arada  kendimce  tarifler deniyordum. Birkaç kez daha  bu  tarifi  denedikten  sonra  tarif  rafa  kalktı  ya  da  ben kaldırdığımı  sanıyordum.  Bir ay kadar  önce  bu  tarif  aklıma  geldi  ve  bunu  bloğumda mutlaka  paylaşmalıyım  diye düşündüm.  Bir  iki  deneme  yaptım  o  günkü  sonucu  elde edemedim. Rafa  kaldırdığımı sandığım  tarif  rafta  yoktu  hatta  yazılı  hiçbir  yerde yoktu!!!!!!!


Evdeki  tüm  defterleri  yazılı  kaynakları  aradım bulamadım, o  günlerde  blog  yazarı olmadığım için  tarifleri  arşivleme  ya  da  yazılı  hale  getirme  alışkanlığına  pek  sahip değildim. Bunca geçen  zamanın  ardından  2-3  gün  önce  Dorie Greenspan’in  bir yazısına bakarken  çok tesadüf  eseri  bir  elmalı  kek  tarifi  gördüm  ve  gördüğüm  fotoğraf  2  yıl önce  benim yaptığım kekti  buna  emindim. Çok  büyük  bir  heyecana  kapıldım  1  aydır heyecanla  aradığım  elmalı kek  karşımda  duruyordu. Yazıyı  okudum  ama  altında  tarif yoktu  hemen  internette  aradım ve tarifin orijinline ulaştım. Tarif  Fransız  elmalı  keki olarak  geçiyordu. Elmalı  kek  dünyadaki büyük  pastacıların  sayfalarında  farklı yorumlarla mevcut. Bu  kadar  meşhur  bir  keki  ben nasıl oldu  da  bulamadım  derken  içimdeki heyecan  sanki  hazine  bulmuşçasına  devam etmekteydi. Bir blog  yazarı  için  iyi  bir  tarif bence  hazine  gibidir.


Dorie Greenspan’ın  ‘’around my french table’’ kitabından  aldığım  bu  tarifi  hemen  yapıp fotoğraflarını  çekip  bloğuma  yazmak  için  işe  koyuldum.  Birinci  deneme  hüsran  oldu kekin içi  çok  aşırı  ıslaktı ve benim  daha  önce  yaptığım  keke  hiç  benzemiyordu.  İkinci, üçüncü denemelerde de aynı  hüsran  devam  etti. Sanırım  orijinal  tarifin  oranlarıyla oynamam gerekiyordu. Oranları  değiştirerek  yaptığım  ilk  denemede  istediğim  sonuca biraz  yaklaştım ama  ancak  dördüncü  denemede  mükemmel  sonuca  ulaştım. On  defanın  üzerinde denemenin  ardından  bu  keki  sizinle  paylaşabiliyorum  ancak. Bazen  insanlar mutfağa giriyorum  yarım  saat  bir  kek  yapıp  bloğumda  yazdığımı  sanıyorlar  ancak  hiçte düşündükleri  gibi  olmuyor.


Tarifte  kuru  madde  oranını  bir  miktar  arttırıp  ıslak  malzeme  oranını  bir  miktar  azaltıp damağımdaki  lezzete  ulaştım. 

Tarif: Dorie Greenspan'ın  ''Around My French Table'' kitabından adapte edilmiştir

Malzemeler :
  • 3 yeşil  alma  (granny smith çeşidi hafif ekşi elma)
  • 120  gram  un (1 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 3 gram  kabartma  tozu
  • 1 çay kaşığı (4 gram)  vanilya 
  • 80  gram  tereyağı (5 yemek kaşığı)
  • 3/4 su bardağı (150 gram) toz  şeker
  • 2  yumurta
Yapılışı :
  1. Fırınımızı 175 derecede çalıştırıyoruz.
  2. Tereyağımızı  küçük  bir cezvede  kaynatmadan  eritiyoruz.
  3. Elmalarımızı  4'e bölüp  çekirdeklerini  çıkartıp  yarım  santim kalınlığında kesiyoruz.(üstteki fotoğrafta görüldüğü gibi)
  4. Küçük  bir  kapta  un  ,  kabartma  tozu  ve  vanilyayı  birleştiriyoruz.
  5. Yumurtalarımızı  2-3  dakika  yumurtalar  güzelce  köpürene  kadar  çırpıp  ,  üzerine  şekerimizi  ekleyip  1-2  dakika  daha  şeker  kaybolana  kadar  çırpıyoruz.
  6. Un  karışımımızın  ve erimiş tereyağımızın  yarısını  yumurtalı  karışımımıza  ekleyip  30  saniye  kadar  çırpıp  , kalan  unu  ve tereyağımızı  ekleyip  un  ve tereyağı  tam kaybolana  kadar  1-2  dakika  daha  çırpıyoruz.  
  7. Karışımımıza  elmalarımızı  ekleyip  plastik  bir spatula  ile  güzelce  karıştırıp  20  santimlik  kelepçeli  bir kapta  50-55  dakika  üzeri  altın sarı -  kahverengi  olana kadar  , içine  bıçak  batırdığımızda  temiz  çıkana  kadar  pişiriyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

16 yorum:
Join the discussionYEŞİL ELMALI KEK TARİFİ

  1. ahmet bey elinize sağlık tarifi okur okumaz bende heyecanla mutfağa koşup tarifi denedim , şuan evde çayla beraber tüketiyoruz , sonuç mükemmel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ege - tarifi beyenmene çok sevindim , teşekkürler

      Sil
  2. fotoğraflar süper , elinize sağlık çok yoğun bir çalışma olmuş ama bence deymiş :) zamanım olursa bende bir ara tarifi deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ece - biraz fazla deneme yapmak zorunda kaldım ama bence de uğraşmama deydi

      Sil
  3. sende de ne sabır varmış , sabır taşı olsa çatlardı bence :) ben olsam 4. denemede vazgeçerdim sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seda - başarmak için biraz sabır gerekiyor sanırım :)

      Sil
  4. son 5-6 tarifinizdeki anlatım ve fotoğraf kalitesi ilk yayınlara göre çok gelişmiş durumda , ben ilk zamanlardan beri takipteyim , hızlı bir yükseliştesiniz Ahmet bey , tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tuğçe - çok teşekkürler tuğçe ilginiz için

      Sil
  5. Merhabalar,
    Bloğunuzu yeni keşfettim ve çok beğendim. Tariflerin hepsi birbirinden güzel. Bloğunuzu takibe aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selda - çok teşekkürler ilginiz için bende fırsat buldukça sayfanızı incelemeye çalışacağım , ilginiz için tekrar teşekkurler

      Sil
  6. Azminize hayran kaldım:) bende üç dört sene önce nefis acmalar yapardım tarifi kaybettim ve bir daha hiç o tadı bulamadım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazen tesaduf eseride olsa aradığınız tarife ulaşabilmektesiniz , vazgeçmemek gerek bence

      Sil
  7. Merhabalar, sizi instagramdan takip ediyordum ve facete gezerken tesadüf blogunuzu da gördüm.
    Çok güzel ve yaratıcı tarifleriniz var. Blogunuzu gezdim ve çok beendim...takipteyim artık...
    Sabrınıza ve azminize hayran oldum... elmalı ratifleri severim, bu tarifi en kısa zamanda deneyeceğim:))) Kolaylıklar diliyorum... ayrıca anasayfadaki narlı tarifinizde çok güzel:))






    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filiz hanım güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim

      Sil
  8. hemen deneyecegim!!!!:)

    YanıtlaSil