14 Kas 2017

İzabella Üzümlü Turta


İki hafta kadar önce evimizin yakınında kurulan pazarda gezinirken karşıma çıkan üzümlere dayanamayıp bol miktarda 3 kilo kadar aldım. Aslında aldığım miktarın pekte farkında olmadan almışım. Pazardan alış veriş bitip eve döndükten sonra aldıklarımı buzdolabına yerleştirirken üzümlerin miktarını fark ettim. Üzümleri alırken sorbe yapmayı planlamıştım. Aslında sorbeyide yaptım ama onu belki kitabıma koyarım diye kendime sakladım.

Kalan üzümler buzdolabında dinlenirken  yeni aldığım Art of Pie kitabını karıştırırken üzümlü pie tarifi aklımı başımdan aldı. Tarifi okuduktan sonra aslında biraz şaşırdığımı söylemek isterim. Üzümlerin kabuklarıyla içlerini ayırıp üzümlerin içlerini pişirdikten sonra kabuklarla birleştirip iç harç oluşturuluyordu. 

Bu tarifleri biraz araştırdıktan sonra üzümlü pie yapımını öğrenmiş oldum. Tarifin fotoğraflarına bakarken aslında üzümleri bütün olarak pişirileceğini düşünmüş olsamda üzümlerin içini ayrı pişirmek üzüm kabuklarının biraz daha diri ve renkli kalmasını sağladığını görmüş oldum. Karışıma birazda mandalina suyu ilave edip lezzeti bir miktar derinleştirmiş oldu. 

Tarif : Art of Pie kitabından adapte edilmiştir.

İZABELLA ÜZÜMLÜ TURTA TARİFİ

- 8 kişilik

Malzemeler

Hamur için
  • 2  su bardağı un (240 gram)
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 9 çorba kaşığı soğuk tereyağı (135 gram)
  • 1/3 su bardağı soğuk su (80 ml)
Üzümlü harç için
  • 3 su bardağı izabella üzümü (550 - 600 gram)
  • 1/2 su bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker (113 gram) 
  • 40 gram un
  • 1 adet mandalinanın suyu
Yapılışı
  1. Öncelikle turtamızın tabanını yapıyoruz. Un, tuz ve küp küp kesilmiş tereyağı mutfak robotunda karıştırılıp kumsu bir kıvam elde edilir. Daha sonra soğuk su yavaş yavaş ilave edilerek hamur hazırlanır. (ortamın sıcaklığına ve unun kalitesine göre hamurumuza bir miktar un eklemek zorunda kalınabilir, hamurun ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekmekte)
  2. Hazır olan hamur streç filme sarılıp buzdolabında 1 saat dinlendirilir. 
  3. Hamurumuz dinlenirken bizde üzümlü harcımızın hazırlanmasına geçiyoruz. Üzüm taneleri tek tek kabuklarından ayrılır. Bu işlem üzüm tanesinin baş parmak ve işaret parmağının ucuna alınıp hafifçe sıkılması ile gerçekleştirilir. Üzümlerin içi orta boy bir tencerede kabuklarıda orta boy karıştırma kabında toplanır. 
  4. Üzümlerin içleri orta ateşte 10 dakika devamlı karıştırılıp yoğunlaştırılana kadar pişirilir. Pişen üzümler süzçeçte geçirilip çekirdekleri ayrılır. 
  5. Süzülen üzümler, üzüm kabukları, şeker, mandalina suyu ve un karıştırma kabında güzelce karıştırılır. Unun topaklanmaması için karışımın güzelce karıştırılması gerekir. 
  6. Fırın 180 derecece çalıştırılır.
  7. 22 santimlik turta kabı hazırlanır.
  8. Hamur tezgahta merdane ile yaklaşık 28 santim çapında açılır ve kaba yerleştirilir. İstenirse kabın kenarlarına taşırılarak şekil yapılabilir.
  9. Üzümlü karışım tartın içine dökülüp fırına verilir. Fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirlip oda sıcaklığında 2 saat dinlendirilir.



Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder