31 May 2017

Ramazan Pidesi


Ben pideyi her zaman severim ama ramazanda pidenin yeri ayrıdır. Geçtiğimiz bir ayda ekşi mayalı ekmek olayına el atıp farklı deneyimler yaşadım. En sonunda ekşi mayamı yapıp, ardından güzel bir ekmek yaptım. Klasik bir ekşi mayalı ekmeği yaptıktan sonra ekşi mayalar ile neler yapabileceğimi düşünmeye başladım. aslında çok fazla alternatif mevcut.

Benim ilk denemem ekşi mayalı ramazan pidesi oldu. Sonuçlar muhteşem fakat yapım aşaması biraz uzun ve meşaketli, bu tarifi sizlerle paylaşsam bile pek yapan olmayacağını düşündüğüm için bende klasik mayalı ramazan pidesi yapmaya karar verdim. Sakın korkmayın alternatif tarifler arayanlar için ekşi mayalı ramazan pidesi tarifimide ekşi maya dosyamda sizlerle paylaşacağım.

RAMAZAN PİDESİ TARİFİ

- 500 gram ekmek içim

Malzemeler

  • 400 gram un
  • 200 ml içme suyu
  • 10 gram kuru maya
  • 3 çorba kaşığı zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı su
  • 1/2 çorba kaşığı çöreotu
Yapılışı 
  1. Su, zeytinyağı, maya ve toz şeker güzelce karıştırılır. 
  2. Un ve tuzda ilave edildikten sonra karışım yoğurulmaya başlanır. Makine ile yoğuruyorsanız yavaş devirde 5 dakika kadar yoğurduktan sonra hamuru alıp elinizle yuvarladıktan sonra tezgaha hafifçe un serpip hamurumuzun üstünü örterek yarım saat dinlendiriyoruz. 
  3. Yarım saatin sonunda fırınımızı 200 derecede çalıştırıp fırın tepsimizide ısınması için fırına yerleştiriyoruz. (fırın tepsimizin ısıtılmasının sebebi ekmeği fırına attığımızda ekmeğinde altının tam pişmesini sağlamak)
  4. Hamurumuzu yağlı kağıdın üzerine yerleştirip iki elimizle birlikte hamuru üzerine bastırarak hamurumuzu düzeltiyoruz. 
  5. Hamurumuzu düzelttikten sonra öce ellerimizi kenarları ile hamuru iki santim içinden bastırarak dairesel bir çukur oluşturuyoruz. Daha sonra pide şeklini vermek için hamurun tam ortasıda dümdüz bir çizgi oluşturuyoruz. Daha sonra bu çizginin iki kenarına simetrik olarak aynı çizgilerden oluşturuyoruz. Bu çizgilere dik olacak şekilde diğer taraftanda çizgiler oluşturulunca pidemiz hazır oluyor. 
  6. Yumurta sarısı ve 1 çorba kaşığı su karıştırılıp fırça ile ekmeğin üzerine sürülür. 
  7. En son çörek otur serpilerek ekmeğimiz yağlı kağıtla beraber sıcak fırın tepsisine yerleştirilir.
  8. 200 derecede 20-25 dakika ekmek güzelce kızarana kadar pişirilir.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder